Articles Tagged ‘Новини’

22 Февруари – международен ден на скаутството

Днес скаутските организации по света празнуват Международният ден на скаутството или  „Денят на основателя”.  На тази дата е роден основателят на скаутсткото движение – лорд Робърт Бейдън-Пауел.

robertbadenpowell e1456253301416 624x624През лятото на 1907г. военният офицер организира летен лагер за момчета, за да изпробва своите идеи за неформално обучение в областта на разузнаването и оцеляването сред дивата природа – той обучава младежите на различни умения като къмпингуване, дървообработване, водни спортове, алпинизъм и др. През 1908г. в Лондон е издадена и книгата му “Scouting for boys”. Тези две събития бележат началото на скаутското движение в световен мащаб. До 1910г. повече от 40 държави в т.ч. Германия, Канада, Франция, САЩ и др. признават скаутският метод за неформална форма на обучение и подпомагат развитието на националните скаутски организации.

Днес Световното скаутско движение обхваща над 40 милиона млади хора от 160 държави, независимо от техния пол, вяра или етническа принадлежност. 

 

Националните организации на тези страни са обединени в Световната Организация на Скаутското Движение (WOSM). Скаутското движение е доброволческа, неполитическа, образователна и демократична организация, открита за всички хора по света без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание, стояща в съгласие и хармония с целите, принципите и методът на скаутството, такива, каквито са били създадени от неговият основател - лорд Робърт Бейдън-Пауел. Целта на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора, и чрез една хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото. Във всяка страна по света, с изключение на само шест, има скаутски организации. Това са Китай, Северна Корея, Куба, Лаос, Мианмар и Андора.

Първата искра на скаутската идея пламва в България още през 1911 г., само няколко години след появата на скаутството в същинската му родина – Англия. Генерал Н.Жеков, командир на Първи пехотен полк, се запознава с новата система за извънучилищна подготовка на момчета там и прави първите опити за прилагането ѝ в страната. До същинско движение скаутството в България се развива, едва след отзвучаването на затрудненията след Първата световна война около 1922г., под ръководството на Д.Александров и Ст. Янчулев. Първи главен скаут става П. Траянов.

 

Днес членове на Организация на българските скаути(ОБС) са повече от 1000 души от всички скаутски клубове в страната. Организация на българските скаути, като част от 

WOSM, цели да допринася за развитието на цялостния физически, интелектуален, обществен и духовен потенциал на младите хора, като личности и съзнателни граждани на своето общество в местен, национален и международен аспект. В настоящия дигитален свят, в който младежите прекарват все повече време във виртуалното пространство, принципите и идеите на скаутството изглеждат по-актуални и приложими от всякога.

Основните усилия на ОБС са насочени към набирането на доброволци, които да помагат със своите професионални и лични умения за обучението на младежите, към учреждаването на нови скаутски клубове, към развитие на съществуващите такива. Организацията работи целенасочено за създаването на скаутски центрове в страната, както и за популяризиране на скаутските ценности, идея и морал сред българското общество.

Бъдещето е в децата!

Малко преди Коледа вълчетата от СК „Компас” и СК„Мадарски конник”, започнаха да работят по най-новата програма на ОБС "Бъдещето е в децата"- малки дарителски проекти. Тя цели да развие социалните умения на децата, да ги научи как да управляват своите пари, как да са комуникативни и най-вече как да инвестират в своето бъдеще. Чрез дарителските кампании вълчетата се научават да помагат на другите и на себе си, да постигат своите цели и във времето разбират, че да помогнеш, не е грешка, даже и никой да не ти благодари за това.

След  много усилия от страна на децата резултатът от скаутската програма "Бъдещето е в децата" е повече от добър. Целта, която всяка шесторка си постави, беше да успеят сами да си закупят палатка, така необходима за летните им приключения. Сумата, която успяха да съберат децата от своя Коледен базар, беше 688,12 лв. общо за всички шесторки от  СК „ Компас“ и 357,40 лв. за  СК„Мадарски конник“ - сума, крайно недостатъчна за закупуването на необходимите шестместни палатки.

Децата не се отчаяха, а веднага впрегнаха сили и започнаха да се подготвят за следващата си дарителска кампания - Мартенски благотворителен базар. В продължение на 2 месеца всяка шесторка се самоорганизираше и изработваше своите мартенички. Понякога успяваха да се съберат всички заедно, понякога това не бе възможно и всеки твореше вкъщи, след  училище, след  тренировка, след школа - във всяка една свободна минута.

Дойде мигът на Мартенския базар, който се проведе между 24 и 28 февруари. Тук е моментът да благодарим на Гранд Мол Варна и на фирма Булмаг за това, че предоставиха възможност на децата  да постигнат своите цели. В началото вълчетата се притесняваха, пристъпваха плахо, говореха тихо, бяха неуверени и несигурни. Не знаеха как ще бъдат приети от хората, но не след дълго те разбраха, че когато истински вярваш в нещо добро и вървиш към него с цялото си сърце, хората ти подават ръка. От този момент нататък децата разтвориха своите криле и разказваха за своите приключения, цели и стремежи. Те подаряваха мартенички на всеки, който подкрепи тяхната кампания, а хората си тръгваха с изпълнени сърца, неустоели на усмивките и блясъка в детските очи.

Това, което постигнаха децата, е огромно, те придобиха много нови социални умения и добродетели. Тези малчугани успяха да надминат своите очаквания, но още повече - доказаха, че няма невъзможни неща. Те си поставиха цел, вложиха в нея много енергия, вяра, любов, надежда, труд и всеотдайност и показаха на всички, че колкото и да са малки и беззащитни, щом работят в екип, могат да постигнат чудеса.

Сумата, която събраха децата от Мартенския базар, е в размер на 2549,16 лв. за СК „Компас“ и 721,39 лв. за СК „Мадарски конник“. След окончателното преброяване и събирането на сумите от двете кампании резултатът е общо 3237,28 лв. за СК „Компас“,  и 1078,79 лв.  за СК „Мадарски конник“ !

Сумата се разпределя между шесторките на СК „Компас” по следния начин:  всяка шесторка получава така желаната палатка, т.е. 5 бр. по 500,00лв = 2500лв. Целта е изпълнена и дори остават още средства - 737,28лв. За това децата заедно със своите лидери решиха с част от парите да осъществят социален проект. Вълчетата имат задача да решат на кого, как и с какво можем да помогнем. Очаквайте скоро тяхното решение!  Останалата част от 437,28лв е разпределена пропорционално в клубните касички  на всяка шесторка, като част от тях ще бъдат инвестирани за бъдещи дарителски кампании.

Събраните средства  от СК „Мадарски конник” са разпределени  между всички шесторки, като всяка от тях получава в клубната си каса 119,78лв. Очакваме окончателното решение на децата за идеята в която смятат да инвестират своята сума.

БЛАГОДАРИМ на всички вас, които подадохте ръка на тези прекрасни деца! Те го заслужават, те ще го развият и ще постигнат великолепни резултати за обществото на България. БЛАГОДАРИМ на ръководството на Гранд Мол Варна за предоставената възможност децата да разположат своя базар на тяхна територия! БЛАГОДАРИМ на фирма Булмаг за това, че винаги откликват и подкерпят скаутите и вълчетата от Шумен в техните начинания!  БЛАГОДАРИМ на всички родители, за това, че винаги са до нас и са готови да откликнат на нашите идеи, колкото и щури да са те! БЛАГОДАРИМ и на всички лидери и доброволци, които помагаха на децата в тяхното израстване!

Варненските скаути в подкрепа на Украйна

Здравейте приятели,

Варненските клубове, част от Организация на българските скаути, съгласувано с Украинският културен център, провеждат локална кампания за подпомагане на всички украинци в нужда.

Откриваме пункт, в който ще събираме хранителни продукти и медицински материали.

Част от събраните материали и храни ще бъдат предоставени на Украинският културен център, намиращ се във Варна.
Друга част от Вашите дарения ще бъдат използвани в скаутските центрове, в които настаняваме бежанци - намиращи се в Шумен и Русе на този етап.

Мястото където може да дарявате се намира на следният адрес: гр. Варна, ул. "Генерал Столипин" 57, Скаутски клуб "Морски вълк".
На този етап ще имате възможност от понеделник до петък (07.03 до 11.03), между 16:00 и 20:00ч., да дойдете и да дарите това, което можете и смятате за добре.

Примерен списък с хранителни продукти:
- консерви;
- паста (макарони и/или спагети);
- бисквити;
- сухо мляко;
- олио за готвене;
- други запечатани продукти с дълъг срок на годност.

Примерен списък с медицински материали и медикаменти:
- аспирин, аналгин, парацетамол, нурофен, спазмалгон и подобни от същият вид;
- марли, бинт, риванол, кислородна вода, спирт, лепенки.

Уточняваме, че медицинските материали се приемат само стерилни, неразопаковани и неупотребявани!

Благодарим за помощта и отзивчивостта на всички!
Скаутски поздрави!

 

office

Великите снежни открития

Великите снежни открития 2017 г.


Под този надслов между 4 и 8 февруари се проведе националния зимен скаутски лагер на хижите Чумерна и Буковец в Еленския балкан. “Вълчетата” със своите лидери се настаниха в хижа Чумерна, а по-големите скаути и венчър-скаути бяха в живописната хижа Буковец.

16708394 1267968849957010 2095801161349833970 n
В междусрочната ваканция скаути от Перник, Елена, Русе, Плевен, Шабла/Дуранкулак, Шумен и Варна се включиха в едно незабравимо снежно приключение. Те изминаха стъпките на великия норвежки изследовател Амундсен, откривателят на Южния Полюс. Имаше плаване с кораби, снежна битка, построяване на базов лагер, изпитания и преодоляване на трудности, но най-важното е, че всички успяха да достигнат до крайната си цел. По време на своя път те се сблъскаха с редица трудности, научиха се как да се справят в екстремни условия, когато техни противници са студът и снегът! Скаутите ги очакваше изненада – неочаквани гости! Антония Хубанчева и Виолета Желязкова – истински изследователи от Българската Академия на Науките им разказаха за своите необикновени приключения и различни открития, които правят по целия свят.

wintercampupНационалният зимен скаутски лагер през 2017 година остави в участниците незабравими спомени, много моменти на щастие и споделени усмивки. Скаути и вълчета преодоляха редица трудности. Забавляваха се, дълбаха снежни пещери, търкаляха се по склона, докато научаваха интересни факти, трупаха знания и усвояваха нови умения. Най-ценното от всичко, обаче, остават добрите приятелства и здравите връзки, които изковаха участниците помежду си. Децата нямаше да изживеят това голямо приключение без помощта на страхотните лидери – доброволци от Организация на българските скаути, и най-вече на многото труд, положен от екипа по организиране на лагера. Те прекараха много безсънни нощи, за да направят нещо прекрасно, имаха волята и още повече ината да превърнат пет дена в невероятно приключение, което си заслужаваше да се изживее. Вече тече подготовката за следващите събития за годината, обещавайки много веселие, игри и нови незабравими приключения.

 

Великите снежни открития 2017 г.

Под този надслов между 4 и 8 февруари се проведе националния зимен скаутски лагер на хижите Чумерна и Буковец в Еленския балкан. “Вълчетата” със своите лидери се настаниха в хижа Чумерна, а по-големите скаути и венчър-скаути бяхав живописната хижа Буковец.

        В междусрочната ваканция скаути от Перник, Елена, Русе, Плевен, Шабла/Дуранкулак, Шумен и Варна се включиха в едно незабравимо снежно приключение. Те изминаха стъпките на великия норвежки изследовател Амундсен, откривателят на Южния Полюс. Имаше плаване с кораби, снежна битка, построяване на базов лагер, изпитания и преодоляване на трудности, но най-важното е, че всички успяха да достигнат до крайната си цел. По време на своя път те се сблъскаха с редица трудности, научиха се как да се справят в екстремни условия, когато техни противници са студът и снегът! Скаутите ги очакваше изненада – неочаквани гости! Антония Хубанчева и Виолета Желязкова – истински изследователи от Българската Академия на Науките им разказаха за своите необикновени приключения и различни открития, които правят по целия свят.

        Националният зимен скаутски лагер през 2017 година остави в участниците незабравими спомени, много моменти на щастие и споделени усмивки. Скаути и вълчета преодоляха редица трудности. Забавляваха се, дълбаха снежни пещери, търкаляха се по склона, докато научаваха интересни факти, трупаха знания и усвояваха нови умения. Най-ценното от всичко, обаче, остават добрите приятелства и здравите връзки, които изковаха участниците помежду си. Децата нямаше да изживеят това голямо приключение без помощта на страхотните лидери – доброволци от Организация на българските скаути, и най-вече на многото труд, положен от екипа по организиране на лагера. Те прекараха много безсънни нощи, за да направят нещо прекрасно, имаха волята и още повече ината да превърнат пет дена в невероятно приключение, което си заслужаваше да се изживее. Вече тече подготовката за следващите събития за годината, обещавайки много веселие, игри и нови незабравими приключения.

Вълчета на 100 години


На 16.12.2016г. „вълчетата” отпразнуваха своя стотен рожден ден.

В България и по света най-младите членове на скаутското движение отбелязаха юбилея от създаването на възрастова секция „Вълчета”


cub1Само за няколко години след своето създаване през 1907г. скаутското движение добива огромна популярност по целия свят. До 1910г. повече от 40 държави, в т.ч. Германия, Канада, Франция, САЩ и други, признават скаутския метод за неформална форма на обучение и подпомагат развитието на националните скаутски организации.
Първоначално създаден за обучение на момчета на възраст над 11 години., скаутският метод се превръща в универсална форма на обучение за всички млади хора по света. През 1916г. в скаутството официално е създадена и възрастовата секция „Вълчета”(Cub Scouts), а на 16.12.2016г. милиони скаути по света отпразнуваха своята 100-годишнина с различни събития и чествания – много „вълчета” получиха своята първа скаутска връзка и положиха своето скаутско обещание. Тепърва те ще откриват приключението, наречено „скаутство”, и неговата магия.
У нас Организацията на българските скаути в София, Варна, Русе, Шумен, Шабла и др. отбеляза юбилея с различни събития, на които вълчетата научиха интересни факти за скаутската идея - за зараждането й, за развитието й, за скаутския закон и скаутското обещание. Много от тях за пръв път сложиха своите скаутски връзки и разбраха, че са част от едно голямо семейство. Много от клубовете в страната проведоха благотворителни базари и тържества, а малките вълчета се превърнаха в помощници на Дядо Коледа и с удоволствие се включиха в изработването на коледни картички, играчки, различни коледни сувенири и се учиха как се приготвят коледни лакомства, които после продаваха, а със събраните пари решиха да зарадват деца в неравностойно положение или да помогнат за други добри каузи. Най-малките скаути се забавляваха неимоверно много и получиха възможност да проявят въображението си без ограничения – рисуваха, изработваха свещи, свещници, преспапиета и други интересни изделия. Някои от тях се включиха в готварските приключения, където приготвяха красиви и вкусни коледни лакомства. „В скаутството да си „вълче”, е най-вълнуващо!- пък разкриха пораснали вече скаути. - Защото там всичко е непрестанни игри и едно голямо приключение – непознато, ново и вълнуващо!”, добавят те.
skautsfriends1В Организацията на българските скаути тече трескава подготовка на Зимен национален лагер, който ще се проведе на х. Чумерна в Еленския балкан и в който ще се включат деца и младежи от всички възрастови групи и от всички градове в страната, в които съществуват скаутски клубове. Очертава се едно страхотно „джамборе” с много игри, забававления и снежни приключения!
А на младите скаути по случай техния празник можем само да пожелаем:
На добър час, малки „вълчета”!

Да направим заедно света по-добър

donation
 
Откриваме дарителска сметка и ви призоваваме да отворите сърцата си, за да направим заедно света по-добър и да дадем подслон и надежда на страдащите!
Обединена Българска Банка
IBAN: BG21UBBS80021045858730
BIC: UBBSBGSF
Титуляр на сметката: Организация на българските скаути.
Основание за превода: подкрепа за бежанци

 

 

 

 

 

Организация на българските скаути, като част от Световната Организация на Скаутското движение (WOSM) – най-голямата младежка неправителствена органзация в световен мащаб, предоставя безвъзмездно своя сграден фонд и леглова база за настаняване на хора, бягащи от военните действия в Украйна.
Мирът винаги е бил основна ценност на скаутското движение. Наш дълг е да дадем всичко от себе си, за да го опазим. Нашата организация винаги е била ръководена от принципите за взаимопомощ, единство и закрила на уязвимите групи хора.

 

 

 

 

 

Скаутите от всички клубове в България се включат в инициативата за подпомагане на бежанците от Украйна, нуждаещи се от подслон и подкрепа. Границите ни минават хора, изпълнени с надежда и търсещи спокойно убежище, което ние можем да им осигурим. Всички скаутски клубове са готови да се включат с непрекъснат доброволен труд в скаутския център, свързан с настаняването, поддържането, логистиката и изхранването на бежанци. Доброволците от скаутските клубове в страната са готови да помогнат и с лични дарения, организирането на кампании по набиране на финансови средства и материали от първа необходимост, за преодоляване на предстоящата хуманитарна криза.

 

 

 

 

 

Въпреки наличното ни оборудване, то няма да е достатъчно и се нуждаем от вашата подкрепа, човечност и добрина. На първо време най-спешни са средства за бърз козметичен ремонт за трансформиране на скаутския център в бежански лагер, трябва да се осигури закупуването на храна, вода, медицински и хигиенни материали, за неопределено дълъг период. Трябва да осигурим и допълнителни средства за отопление на помещенията (на ток по новите високи тарифи).

Европейската скаутска конференция започна в Осло

norwegiaРезултатите от гласуването за новото ръководство на Европейския скаутски регион са вече обявени. Юлияна Даскалов е избрана за член на Европейския скаутски комитет! Да поздравим македонските ни братя за добре свършената работа. Приятеля на българските скаути Кевин Кмилери от Малта получи най - голям брой гласове във вота и съответно става новия председател на европейския скаутски регион . Другите членове на новото ръководство са Николо Пранзини-Италия, Хулда от Исландия(фамилията е сложна като оня исландски вулкан), Чип от Белгия, Ларс Крам от Германия.

Едно невероятно пътуване

edno patuvaneДесет прекрасни дни сред чудните средиземноморски гори на Испания. Задачата ни беше да подготвим мястото за лагер с над 1000 участника, който ще се проведе в края на април. Всеки ден имахме дейности, свързани с прочистването на горите и превантивни мерки срещу горските пожари. Подготвяхме и материалите за игрите за предстоящия лагер. Имахме различни ателиета, на които се водеха уъркшопи, касаещи различни теми: Какво е да си медиатор; Как да се ориентираме; Какво е да си част от нещо по-голямо и много други. Всяка вечер имахме различни вечерни дейности. Показаха ни типичните си танци, кухня и игри. Ние от наша страна им показахме нашите. Завързахме много нови приятелства. Последните два дена прекарахме във Валенсия. Разгледахме града, посетихме огромния аквариум и въпреки че валеше, успяхме да се насладим на последните си дни в Испания. Прибрахме се уморени, но и заредени с много приятни емоции.

Заедно за българските реки

WWF България и Организация на българските скаути - заедно за българските реки


scoutsWWF България и Организация на българските скаути отново обединяват сили, за да мобилизират деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. Предвид огромните предизвикателства пред нашия общ дом ролята на младите хора в създаването на по-добър свят е от изключително значение.


„Денят на реките” ще се проведе на 11 май. Повече от триста скаути на възраст от 7 до 18години ще трябва да приложат своите умения, за да съберат възможно най-много отпадъци в труднодостъпни места покрай реките. Едновременно дванадесет скаутски клуба в девет български града, съвместно с доброволци и приятели, ще направят всичко по силите си, за да почистят крайбрежията на девет български реки – Искър, Дунав, Русенски Лом, Камчия, Черна, Батова, Тученишка и други.


За две години съвместните инициативи на двете организации достигнаха до стотици деца и младежи. Участвахме в инициативата за Часа на Земята, организирахме почиствания, събития, посветени на опазване на видовото разнообразие, на реките, проведохме интересни беседи.
Сега WWF България и ОБС отново са заедно - този път за да почистят българските реки!


Членовете на ОБС, заедно с много доброволци ще почистват крайбрежни зони на реки в София, Варна, Русе, Шумен, Елена, Смолян, Плевен, Свищов и Шабла.
Целта на инициативата е да повиши общественото внимание върху един сериозен екологичен проблем, но освен това да повиши екологичното образование на децата и младежите. Формирането на отговорност към околната среда е един от приоритетите на двете организации и е съществена част от програмата за неформално образование на Организация на българските скаути.

Заедно за българските реки

Подтикнати от наводненията и придошлите реки през 2019г., Организация на българските скаути стартира инициативата "Заедно за българските реки"! Целта на тази инициатива е да почистим бреговете на колкото можем повече български реки и да предотвратим "плаващите сметища", на които всички станахме свидетели.


Децата осъзнаха колко е важно да опазваме нашето най-голямо богатство - прекрасната българска природа. Не е достатъчно само да почистваме отпадъците, които са оставени от недобросъвестни хора, но и да направим всичко по силите си, за да променим мисленето и да обърнем внимание на този проблем!


В началото на месец юни малките вълчета почистиха бреговете на реките Дунав, Батовска, Тученица и Луда Камчия, през изминалия уикенд 30 български и 30 белгийски скаути почистиха поречието на р. Янтра. Стартирайки от град Бяла те съумяха да почистят бреговете на реката до с. Белцов. Вечерите разнообразявахме с игри, песни и танци, които да сближат младежите от двете държави. Макар първоначалният план бе да достигнат до самото устие на реката, замърсяването бе толкова голямо, че младежите трябваше да спират на всеки няколко метра, за да събират отпадъците. Най-замърсените места се намираха под мостовете, където естественото течение на реката събира наедно падналите дървета с боклуците на хората.


Благодарение на подкрепата на Vivacom в следващите месеци предстоят почистванията на още български реки! А само след два дни нашите смели вълчета ще се впуснат в приключението да почистят цял язовир Цонево!

viva fund activity

Земята се нуждае от нашата помощ

Имаш идея. Имаш много яка идея. Имаш супер яка вдъхновяваща идея. Искаш ли да я сбъднеш, да споделиш резултата с нас и да спечелиш страхотна награда?

Организация на българските скаути кани младежи на възраст 15-29г. да се включат в конкурс с мото „Земята се нуждае от нашата помощ“ за най-добри малки инициативи в изпълнение на дейности за борба с климатичните промени и смекчаване на последствията от тях, както и за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Участвайки в конкурса имате възможността да спечелите много награди сред които: уникални четириместни палатки, перфектни за пътешествия и незабравими моменти със семейство и приятели, както и много други награди.

За да участвате в нашия конкурс са необходими три прости стъпки:

  1. Харесайте страницата ни във Facebook – линк.
  2. Споделете я;
  3. Изпратете ни фоторепортажи с текст, видеа или презентации от вашите инициативи. Моля да качите вашите файлове на една от платформите за споделяне на файлове и на изготвения от нас формуляр, който ще намерите тук, прикачете линк за изтегляне на вашия материал, с който ще участвате в конкурса. Материалите, които ще ни изпратите за конкурса трябва да отговарят на един от следните примерни въпроси: “Как помагам аз и моите приятели в борбата с климатичните промени..?“ или „Какво правя аз за да изпълня Глобалните цели на ООН?“ или „Какви дейности провеждам с моите приятели за смекчаване въздействието от климатичните промени?“.
  4. Качете ги на профила си във Фейсбук със следните тагове - #ScoutBG, #Scouts4SDGs и отбележете страницата на Организация на българските скаути


Творчески стил: Предизвикайте се! Намерете посланието, което искате да предадете, и го изразете в каквато форма пожелаете! Анимация, документално видео… чрез песен, история, приказка…

Не е необходимо да сте професионалисти, нито пък твърде сериозни. Материалът ви трябва да накара хората да мислят - особено тези, които приемат нашата планета, комфорта и ресурсите, които ни осигурява, за даденост.

Събудете ги! Това е моментът да освободите творчеството си. Земята изисква осъзнаване от всички!

Език: Български. Вие решавате дали да има диалог, глас зад кадър, или нищо. Ако има текст на език, различен от български, добавете субтитри/превод.

Началото на конкурса е на 15.09.2022г., като ще имате възможност да качвате вашите материали от реализираните инициативи до 26.11.2022г. включително. На 05.12.2022г., Международния ден на доброволеца, ще бъдат обявени печелившите.

Те ще се определят по следния начин:

  • Най-добрият материал, представящ вашата инициатива, ще се определи от нашето жури;
  • Втората голяма награда ще е за материала, събрал най-много харесвания във Фейсбук в периода от 15.09.2022г. до 26.11.2022г.
  • Третата голяма поощтрителна награда ще бъде определена измежду първите десет, изпратили своите материали за конкурса, така че не чакайте крайният срок.
  • Останалите награди ще бъдат изтеглени на случаен принцип чрез томбола измежду всички участници.
  • Материали, които не отговарят на изискванията на конкурса и на добрите нрави няма да бъдат допускани.

Очакваме да се включите. Успех!

Печелившите ще бъдат обявени на нашата страница на 05.12.2022г.

Средствата са осигурени от Министерство на младежта и спорта чрез Националната програма за младежта(2021-2025) по проект „Земята се нуждае от нашата помощ“ на Организация на българските скаути.

** Права: Участието в конкурса предоставя всички права за разпространение на Организация на българските скаути.

Зимен лагер

Как да се подготвим за зимен лагер в планината?


Бъди подготвен! Това е нашият девиз и всеки един скаут знае, че добрата подготовка е всичко!


winter campОрганизацията на българските скаути подготвя зимен лагер, който ще се проведе в периода 04.02-08.02 в подножието на връх Чумерна в Еленския балкан. В приключението ще се включат деца и младежи от десет клуба в страната, а хижите Буковец и Чумерна ще се огласят от скаутски игри и веселби! Очертава се едно незабравимо снежно приключение! Как обаче да се подготвим за подобен лагер? Какво да сложим в раницата? Какво трябва да знаем за срещата си със снега и студа?
Както всеки скаут ще ви каже, добрата подготовка е много важна за всяко едно приключение сред природата. Това важи с двойна сила, когато условията са зимни. Ето и какво трябва да сложим в раницата, когато се приготвяме за един зимен лагер:
Зимни обувки – трябва да са високи и непромокаеми. Добре е да имаме два чифта, в случай, че единият се намокри. Съвременните туристически обувки имат непромокаема и дишаща мембрана, която запазва краката сухи, но трябва да са високи, за да не влиза сняг. Подметките е хубаво да са от каучук, с грайфер поне 2-3мм, за по-добро сцепление върху снега. Обувките трябва да са с един номер по-големи от обичайното, за да ни позволяват да обуем по-дебели чорапи.
Двойно количество чорапи – колкото и добри да са обувките ни, е много вероятно в един момент да пропуснат или да влезе сняг. Затова е добре да имаме няколко резервни чифта чорапи за преобуване. Чорапите, които обуваме, също трябва да пропускат влагата, а не да я попиват. Ако си сложим дебели памучни чорапи, краката ни биха се изпотили въпреки дишащата мембрана. Най – добрите варианти са вълнени или ски чорапи.
Шал, шапка и два чифта ски ръкавици – задължителни при зимни излети. Добре е да имаме и ски маска, която да пази лицето ни от вятъра. Ако ръкавиците ни се намокрят, трябва веднага да ги сменим – ръцете, както и краката, трябва винаги да са сухи и топли.
Гети – Те са изключително важна част от зимната ни екипировка, защото предотвратяват вдигането на панталона ни при вървене, откъдето и влизането на сняг в обувките ни.

 

Няма такова нещо като студ, само недостатъчно слоеве! Ако ви е студено, добавете още един пласт дрехи.Ето и как да подберем добре облеклото си, за да не ни е студено в снега - най-отдолу може да се сложи меко бельо, недразнещо кожата и непопиващо влагата при изпотяване. В специализираните магазини за туризъм се продава специално термобельо, което е особено подходящо поради високия комфорт, който осигурява. Върху него трябва да се сложи полар или вълнена дреха - риза или пуловер (тъканните дрехи са по-подходящи от плетените, понеже са по-плътни и предпазват повече от вятъра). Следващият пласт е яке от пух или от изкуствени кухи влакна. Основният недостатък на пуха е, че ако се намокри, неговите изолационни качества рязко намаляват, за разлика от пълнежа с кухи влакна(това трябва да се има в предвид и при избора на спални чували). За сметка но това изделията от пух са изключително леки и компактни. Важно е якето да има дебела качулка, която да покрива шапката и долната част на лицето. Като последен пласт при необходимост трябва да се предвиди тънка дреха, която да е водонепромокаема и ветроупорна.

Същото се отнася и за панталоните – носете поне два пласта панталони. Първият е чорапогащник или термоклин, а вторият са топли, непромокаеми панталони, които да ни предпазят от снега. Добре е те да са леки и бързосъхнещи.
Ски якетата и ски панталоните винаги са добър вариант през зимата, защото отговарят на всички горепосочени условия и можете да ги откриете в повечето спортни магазини.
Презагряването е също толкова голям проблем, колкото и студът. При изпотяване в студено време влажните дрехи отвеждат навън топлината от тялото, в резултат на което може да се стигне до измръзване. Съобразявайте облеклото си според нивото на активност – ако започнете да се потите, премахнете един слой дрехи. Ако се изпотите, преоблечете се при първа възможност.

scouts camp
Други полезни неща, които трябва да присъстват в раницата ви, са – швейцарско ножче, фенер или челник, кибрит в непромокаема кутия, метално канче. Слънчевите очила и слънцезащитен крем също са важен аксесоар, дори през зимата – нека минусовите температури не ви подлъгват, ако времето е слънчево и нямате слънцезащитен крем, лицето ви със сигурност ще изгори, особено ако сте високо в планината.
Ето и няколко трика, които също могат да се окажат полезни при екстремни зимни условия: носете си найлонови торбички – в случай, че обувките ви започнат да пропускат, те могат да запазят краката ви сухи, като ги „обуете” върху чорапите. Ако обувките ви се намокрят, натъпчете обувките с вестници и ги изсушете на топло и проветриво място, но не на пряка топлина, защото тя ще изпече и повреди материята.
Пийте течности и си хапвайте по-начесто – хидратирането и запазването на енергийния баланс е особено важно в студено време, когато тялото използва повече енергия за поддържането на телесната температура.

За предстоящия зимен лагер ви обещаваме много сняг, весели скаутски игри и незабравими приключения!

Какво е необходимо, за да оцелееш

Официално представяне на вторият сезон на интернет поредицата "Какво е необходимо, за да оцелееш" /"What It Takes to Survive"/беше направено пред представители от над 20 европейски скаутски организации по време на Генералната асамблея на Европейския младежки форум, която се състои от 17 до 20 ноември във Варна- Европейска младежка столица за 2017 г.

survive

Организацията на българските скаути използва възможността, в рамките на съпътстващата програма на Генералната асамблея, на 17 ноември да представи пред делегатите този новаторски младежки проект, дело на скаутите Цветан Найденов и Светослав Атанасов.
Авторите сами се определят като големи ентусиасти, които всеки ден учат и откриват нови неща. И тъй като се занимават още с кино и всякакви видове спортни и екстремни активности, са решили да представят скромния си опит на всички, които имат желание да се запознаят с някои начини на оцеляване, като всички техники са лично изпробвани и проверени от тях.

YFJОчаквайте да гледате на уеб страницата на Организация на българските скаути всички нови епизоди на интернет поредицата.
Можете да видите началото на втория сезон тук: https://youtu.be/FE2om9mxQ-8

Обучение за формиране на младежки екипи

Обучение за формиране на екипи младежи - мултиплаери на Глобалните цели за устойчиво развитие и борбата с климатичните промени

 

Earth tribe 

 

Обучението е насочено към младежи 15-29г., които се интересуват от скаутската идея, от опазване на околната среда и устойчивото развитие и имат желание да се включат в новосформиращия се екип мултиплаери на Глобалните цели за устойчиво развитие и борбата с климатичните промени. Ако желаете да научите повече за приключението, наречено "Скаутство", ако желаете да осмислите пълноценно свободното си време и да дадете частица от своите знания и умения за една прекрасна идея - това обучение е за Вас! Обучението ще се фокусира върху запознаване с глобалните климатични предизвикателства, причините и мерките за справяне с климатичните промени, с програмата на ООН за устойчиво развитие и седемнадесетте Глобални цели. Успоредно с това ще се надграждат най-ключови умения за всеки мултиплаер, като умения за презeнтиране, техники на въздействие върху разнообразна аудитория, комуникация, лидерски умения. Ще се подобряват знанията и уменията на участниците за осигуряване пилотно въвеждане на иновативна обучителна система, базирана на получаване на скаутски баджове след изпълнение на предизвикателства, свързани с Устойчивото развитие.

Екологичното образование е в основата на скаутското движение от неговото създаване през 1907г. - концепцията се е родила сред природата, постепенно изграждайки чувството за лична отговорност на младите хора към околната среда, като им помага да научат как влияят ежедневните им действия върху природния свят. Околната среда и устойчивото развитие са ключови образователни области за нас.

Формуляр за заявка - https://forms.gle/83UTtyXkuaYK3vpf6

Обучението ще се проведе в с. Царева ливада (обл. Габрово), почивна база "Асеневци".  Датите за обучението са 12 - 14 август 2022г. , като наставянето е в петък след 17.00 часа, а събитието ще приключи в неделя след 15.00 часа! Настаняването е в двойни/тройни стаи със собствени санитарни възли и пълен храноден. Включени са всички необходими за обучението материали. Средствата са осигурени от Министерство на младежта и спорта чрез Националната програма за младежта(2021-2025) по проект „Земята се нуждае от нашата помощ“.  С. Царева ливада е разположено почти в центъра на страната, в непосредствена близост до балканските градчета Трявна и Дряново, с удобна ЖП и пътна връзка. Транспорта до и от мястото на събитието е отговорност и за сметка на всеки участник.

* Срок за попълване на заявката - 20.07. При обработване на заявките и селекция на участниците предимство ще имат подалите по-рано заявки, както и тези участници, които изразявяват желание да се включат и в последващото обучение през месец септември. Потвърждение за участие ще се изпрати до края на месец юли на посочените от Вас електронни пощи.

Селектираните младежи под 18 г. ще могат да участват само след представяне на декларация за съгласие, подписана от родител .

** Данните за имейл и телефон, които предоставяте, ще бъдат обработвани от Организация на българските скаути само за целите на последваща комуникация, свързана с настоящото обучение, освен ако не сте дали същите данни на друго основание и обработваме с други цели, за които сте уведомени.

Обучение за формиране на младежки екипи - Част 2

Обучение за формиране на екипи младежи - мултиплаери на Глобалните цели за устойчиво развитие и борбата с климатичните промени

 

Earth tribe 

 

Обучението е насочено към младежи 15-29г., които се интересуват от скаутската идея, от опазване на околната среда и устойчивото развитие и имат желание да се включат в новосформиращия се екип мултиплаери на Глобалните цели за устойчиво развитие и борбата с климатичните промени. Ако желаете да научите повече за приключението, наречено "Скаутство", ако желаете да осмислите пълноценно свободното си време и да дадете частица от своите знания и умения за една прекрасна идея - това обучение е за Вас! Обучението ще се фокусира върху пилотно въвеждане на иновативна обучителна система, базирана на получаване на скаутски баджове след изпълнение на предизвикателства, свързани с Устойчивото развитие и глобалните климатични предизвикателства. Успоредно с това ще се надграждат най-ключови умения за всеки мултиплаер, като умения за презeнтиране, техники на въздействие върху разнообразна аудитория, комуникация, лидерски умения.

Екологичното образование е в основата на скаутското движение от неговото създаване през 1907г. - концепцията се е родила сред природата, постепенно изграждайки чувството за лична отговорност на младите хора към околната среда, като им помага да научат как влияят ежедневните им действия върху природния свят. Околната среда и устойчивото развитие са ключови образователни области за нас.

Формуляр за заявка - https://forms.gle/pstdeGPGCMm3Y9iD7

Обучението ще се проведе в с. Царева ливада (обл. Габрово), почивна база "Асеневци".  Датите за обучението са 9 - 11 септември 2022г. , като наставянето е в петък след 17.00 часа, а събитието ще приключи в неделя след 15.00 часа! Настаняването е в тройни стаи със собствени санитарни възли. Включен е пълен храноден – от вечеря на 9 септрмври до обяд на 11 септември. Осигурени са всички необходими за обучението материали. Средствата са осигурени от Министерство на младежта и спорта чрез Националната програма за младежта(2021-2025) по проект „Земята се нуждае от нашата помощ“.  


С. Царева ливада е разположено почти в центъра на страната, в непосредствена близост до балканските градчета Трявна и Дряново, с удобна ЖП и пътна връзка. Транспорта до и от мястото на събитието е отговорност и за сметка на всеки участник.

* Срок за попълване на заявката - 26.08. При обработване на заявките и селекция на участниците предимство ще имат подалите по-рано заявки, както и тези участници, които са се включили в предходното обучение през месец август. Потвърждение за участие ще се изпрати до края на месец август на посочените от Вас електронни пощи.

Селектираните младежи под 18 г. ще могат да участват само след представяне на декларация за съгласие, подписана от родител .

** Данните за имейл и телефон, които предоставяте, ще бъдат обработвани от Организация на българските скаути само за целите на последваща комуникация, свързана с настоящото обучение, освен ако не сте дали същите данни на друго основание и обработваме с други цели, за които сте уведомени.

Първият скаутски лагер на о. Браунси

inside imageЕто че и Пролетния национален лагер започна. Той е на тема "Първият скаутски лагер на о.Браунси". Провежда се в периода 08.04-12.04 в района на гр.Обзор. Искаме да благодарим на нашите приятели от Почивна база BulMag за гостоприемството. ⚜️⛺🍀
През първия ден вълчетата се разпределиха по патрули и изработиха свой отличителен знак. След това те развиха своите умения в плетене на гривни. Въпреки сложноста на техниката, която трябваше да използват, те не се отказаха и успяха да постигнат крайната цел.
Докато вълчетата изпълняваха своите задачи, скаутите трябваше да вложат много умения в изработването на карта за даден терен. Като патрули те изработиха своите знамена и вик!
За приклюване на дейностите за деня, всички проведоха традиционното забиване на брадва, с което лагера се счита за открит. Събраха се покрай лагерния огън на брега на морето.
През втория ден на националния лагер всички участници се запознаха с традициите за Лазаровден и Цветница. Вълчетата направиха венци от клонки и подготвиха тесто за обичайното скаутско хлебче и го изпекоха, докато през следобеда придобиха умения в сферата на риболова. През това време скаутите развиха своите умения за работа в екип чрез играта “Доверие” и през следобеда направиха основно почистване на близкия плаж, за което скаутите получиха специална благодарност от кметството на град Обзор.
third inside imageЕто, че дойде и третият ден от националния лагер. Вълчетата започнаха деня с игра с носилки през трасе, учиха се да разпъват палатки
⛺️ и тестваха точността си като стреляха с лък по мишена🏹.
В това време скаутите се състезаваха кой ще запали най-бързо огън на плажа🔥🪵, след което се отправиха към любимите ни скаутски игри- преминаване през мрежата на паяк🕸️, отборно построяване на кула и парашут. Деня завършиха със забавната дейност „Контрабандисти през границата“. Вечерта всички се обединихме около комедиен филм🎬.
second inside imageИ така неусетно дойде последният ден от националния пролетен лагер.⚜️
В този ден вълчета и скаути се обедниха и станаха един екип. Заедно играха в Скаутските олимпийски игри🏆. А какво представляват те? Състезаваха в следните дисциплини: дърпането на въже🪢, щафетен морски шах, боулинг🎳, изработване на най-висока кула от спагети, както и много други забавни игри.
В края на деня закрихме лагера със специална церемония като махнахме брадвичката 🪵🪓и отново благодарихме на всички доброволци и организатори. Вечерта завършихме с много танци и смях.
🔥⚜️ Искаме да отправим специални благодарности и към всички организатори и помощници, които се включват активно за успешното провеждане на всички дейности.
Вие сте страхотни! ❤️⚜️

Скаутите за околната среда

ком2

Ние сме скаути, ние работим за е един по-добър свят. Ние превръщаме унищожени от човека терени в нови зелени гори. Ние привличаме доброволци, еколози, хора с кауза да участват заедно с нас. Прилагаме световната скаутска програма за околна среда, учим се, работим и създаваме устойчиви програми. Всяко засято от нас дърво е глътка въздух за хората и природата. Всяка година десетки членове на Организация на българските скаути се включват като част от залесителни кампании и успяват да поставят началото на нова гора. И тази година вълчета, скаути, венчъри и лидери от пет клуба се включиха в подобни дейности и засадиха над 1000 дръвчета.

 

Благодарим на Североизточно държавно предприятие, Кмета на район Вл.Варненчик-гр.Варна, Община Шабла, Държавно горско стопанство Балчик, Фирма Екоколет, Фондация 77 и Община Елена.

 

Дейностите са част от World Scout Environment Program

 

Скаут лидери организирали и реализирали дейността: Катерина Георгиева, Лидия Дончева, Светослав Казаков, Йордан Дянков, Женя Рашкова-Младенова, Виолета Соленкова, Даниела Кънчева, Доротея Панчева, Живко Жечев

 

 

 

 

 

 

Скаутите за Хитрино

Българските скаути и техни приятели в помощ на с. Хитрино


SCOUTS forHitrinoЕдин нелеп инцидент, при който загинаха 7 души, а десетки други бяха ранени и останаха без домове, непосредствено преди светлите коледни празници.
Часове след трагедията в с. Хитрино доброволци от ОБС започнаха подготовка за оказване на помощ и подкрепа на пострадалите и техните близки. Бързо се събраха повече от 50 души от Шумен, Варна и Русе, готови да се включат в момента, в който от МВР допуснат външни лица в засегнатия от взрива район, за да помогнат със своя труд и според своите възможности.

След като се разбра, че все още съществува опасност от вторични взривове, и че компетентните органи ще разрешат достъпа до мястото след като се обезопасят останалите цистерни, скаутите и техните приятели решиха, че ще организират по-мащабна доброволческа акция. В момента се очаква „зелена светлина”, като предвидената дата е 17-18 декември. От организацията още съобщават, че след като я получат заминават на терен, за да помогнат с каквото е необходимо.

 

 

 

До момента от Организация на българските скаути занесоха 400л. минерална вода в с. Каменяк, където имаше сериозна нужда от питейна вода. Днес (14.12) още три палета(малко над 1500 бутилки по 1,5 литра) с минерална вода, дарени от фирма „Водица ботълинг ООД“ бяха доставени до Кризисния щаб.

В момента се набират материални дарения. Има нужда от питейна вода, консерви, топли завивки, дрехи и други неща от първа необходимост. Актуална информация относно доброволческата акция, връзка с координаторите на ОБС в посочените градове можете да получите на телефон +359 88 5232 216 от 08:30 до 16:30 часа всеки ден или във фейсбук групата.

Сборните пунктове на доброволческите отряди, които в събота(17.12) ще тръгнат към с. Хитрино са следните:
Варна - 7:15 сутринта, място: паркинг на Кауфланд ( МОЛ Варна);
Русе - 7:00 сутринта, място: Централна ЖП Гара - Русе;
Шумен - 8:30 сутринта, място: Скаутски клуб ( срещу хотел Неон)

Организация на българските скаути моли всеки, който има желание да помогне, независимо дали със своя труд или с дарение, да се свърже с нас, за да получи повече подробности!

Скаутите на България за по-чиста природа и по-добър свят!

На 24 март в „Часът на Земята“ – точно в 20:30 ч. - милиони хора по света загасиха лампите и електричеството  домовете си и за кратко единствено звездите останаха да бдят над нас! Инициативата на WWF, която започна през 2007 г. в Сидни и се провежда всяка година в последната събота на месец март, днес се е превърнала в едно от най-големите световни събития за популяризиране и предприемане на действия за опазване на околната среда.  

Тази година WWF и Световното скаутско движение обединиха усилия, за да постигнат общата си цел – по-чиста планета и един по-добър свят! В България много скаутски клубове от ОБС се включиха активно в инициативата, като проведоха различни дейности.

Вълчетата от СК „Компас” - Варна и СК „Мадарски конник” - Шумен засадиха двадесет дръвчета в Аспарухов парк във Варна. Децата научиха как дърветата помагат за чистия въздух на планетата като осигуряват кислорода, който дишаме, и намаляват въглеродния диоксид, който е една от причините за парниковия ефект в атмосферата.  Вълчетата сами подготвиха дупките, поставиха и поляха фиданките. Те поеха задачата да се грижат за дръвчетата и в бъдеще и да положат всички усилия, за да оцелеят колкото се може повече от малките фиданки.

В СК „Приста скаут” - Русе венчърите обясниха на вълчетата от клуба как правилно да разделят своите отпадъци и защо е толкова важно за нашата планета рециклирането на отпадъците. Най-малките членове на клуба имаха забавна игра, в която трябваше да намерят правилните контейнери за отпадъците, които им раздадоха по-големите им другари. Накрая положиха тържествено обещание, че няма да използват пластмаса за техните дейности и лагери и получиха задача да помагат вкъщи за правилното разделяне на боклука!

В скаутските клубове „Родопски скаут” - Смолян, „Владислав Варненчик” - Варна, „Ястребите” - Шабла и „Лъвче” - Плевен вълчета и скаути изработваха красиви арт аксесоари от стари пластмасови бутилки и научиха как можем да използваме нещо на пръв поглед непотребно, за да създадем нещо полезно и красиво. Вече имаме прекрасни саксии, най-различни панери и редица цветни украшения. Много смях, умения и креативност съпътстваха творческия процес на всички млади скаути!

В СК „Владислав Варненчик” малките вълчета сами майсториха къщички и хранилки за синигери, като използваха най-различни инструменти – триони, винтоверти и т.н. Скаутите от „Острец” – Елена също майсториха къщички за птици, боядисаха ги в красиви цветове, след което ги поставиха по дърветата.

СК „Морски вълк”- Варна продължават с националната инициатива на ОБС „Да спасим кестените”. Скаутите от редица клубове в страната се опитват да решат проблема с нападнатите от листоминиращия молец кестенови дървета в градовете. За целта те поставиха къщички и хранилки за синигери още през есента, като ги наглеждаха и зареждаха цяла зима. Сега те продължават със своите усилия!

Природата принадлежи на всички нас и ние й дължим много повече отколкото понякога признаваме. На нея дължим своя живот, всичката красота на този свят и сега е моментът да положим решителни усилия, за да я съхраним такава, каквато е!

Скаутите по целия свят се посвещават на тази кауза ежедневно. Днес ние възпитаваме и обучаваме екологичните лидери на утрешния ден!

Скаутите се впускат в кампанията "Купи и сподели"

KupiIspodeli

Ние, скаутите на България, решихме да подкрепим кампанията "Купи и сподели"
на Националния Омбудсман г- жа Мая Манолова, защото вярваме, че това е 
възможност да помогнем на възрастните хора - нашите баби и дядовци.

 

Целите ни като членове на Световното скаутско движение (WOSM),
са всеки ден да се опитваме да помагаме на хората в нужда,
да градим един по- добър свят и да научаваме нови умения за живот.

 

 

Ние, скаутите на България сме деца и младежи и това не ни пречи да постигаме
много и да си поставяме високи цели, защото - Ние сме Скаути.

 

Ние сме посланици на мира, а Мирът започва с обичта, вътрешния покой,
състраданието и протегнатата приятелска ръка.

 

И с доброто дело за по- добър свят!