Доктори обясняват как всъщност пешеходният туризъм променя мозъците ни

horaМакар и да изглежда очевидно как една разходка през гората или високо в планината може да пречисти ума, тялото и душата, науката открива, че пешеходният туризъм всъщност може да промени мозъка...за добро!

Разходка сред природата може да спре негативните, обсебващи мисли.

Освен от почти моменталното чувство на спокойствие и задоволство, което придружава времето на открито, разходката в природата може да намали размишленията. Много от нас често намират себе си, погълнати от негативни мисли, което ни отнема насладата от момента и ни води надолу по пътя на депресията и тревожността. Но едно скорошно проучване в „Бюлетин на Националната Академия на науките“ установи, че прекарването на време сред природата намалява тези натрапчиви негативни мисли до краен предел.

За провеждането на това проучване, изследователи сравнили докладваните преживявания на участниците, които се разхождали през градска и естествена среда. Установили, че тези, които вървели 90 минути в природата съобщили за по-ниски нива на размишления и също имали намалена нервна активност в предната част на мозъка, област, която е свързана с психични заболявания. Тези, които вървели през градска обстановка, обаче, не съобщили за намаляване на мисленето.

Учените отбелязват, че увеличената урбанизация е тясно свързана с повишените нива на депресия и други психични болести. Редовното ни отделяне на време за отделяне от градската среда и прекарването на повече време в природата може значително да допринесе за нашето психологическо и физическо благосъстояние.

Разходките, докато сме изключени от технологиите увеличава креативното разрешаване на проблеми
Изследване, водено от психолозите Рут Ан Ачлей и Дейвид Л. Стрейър, доказа, че креативното разрешаване на проблем може да бъде драстично подобрено от отделянето от технологиите и връщането към природата. Участници в това изследване прекараха 4 дни сред природата, през които не им е било позволено да използват никакви технологии. Били помолени да изпълнят задачи, които изискват креативно мислене и да разрешат сложни за решаване задачи. Изследователите открили, че представянето по задачите при разрешаването на проблеми се подобрило с 50% за тези, които участвали в без технологичната екскурзия с пешеходен туризъм.

Също било отбелязано, че технологиите и градският шум са изключително разрушителни, постоянно искащи нашето внимание и ни пречат да се съсредоточаваме, всичко от което може да бъде изморително за когнитивните ни функции. Хубава, дълга почивка, без техника, може да намали психическата умора, да успокои ума и да увеличи креативното мислене.

Разходките на открито могат да подобрят ХНРВ при децата

Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ) става все по-срещано сред децата. Тези, които имат ХНРВ, имат трудности с импулсивния си контрол и съсредоточаването, те лесно се разсейват и показват прекалена хиперактивност.

Отглеждането на деца, които имат ХНРВ може да бъде трудно за родители, обичайното решение е избиране на рецепта за лекарства, което може да навреди повече, от колкото да помогне, особено, когато естествените решения могат да работят също толкова добре. Изследване, водено от Франсес Е. Къп и Андреа Фабър Тайлър, установило, че излагането на деца с ХНРВ на „зелени дейности на открито“ намалява симптомите значително. Резултатите от това изследване предлагат излагането сред природата, от което всеки, който има проблеми с вниманието или импулсивно поведение, може да се възползва.

Разходките в природата са чудесно упражнение и още повече увеличават силата на мозъка

Вече знаем, че правенето на упражнения е фантастично за цялостното ни благосъстояние. Пешеходният туризъм е отличен начин за горене на 400-700 калории на час, в зависимост от ръста и сложността на разходката, и също така е по-лесна за ставите отколкото други упражнения като тичането. Също така е доказано, че тези хора, които правят упражнения на открито е по-вероятно да продължат да се придържат към програмите си, което прави пешеходният туризъм отличен избор за тези, които мечтаят да станат по-активни и по-редовни.

Изследователи от Колумбийския университет са установили, че аеробните упражнения увеличава хипокампалния обем - частта от мозъка, свързана с пространствената и епизодичната памет - при жени над 70-годишна възраст. Подобно упражнение не само помага за загубата на паметта, но също така помага и за нейното предотвратяване. Изследователите също така установили, че също може да намали стреса и тревожността, стимулира самочувствието и освобождаването на ендорфин. Много хора взимат лекарства за разрешаването на всеки един от тези проблеми, но решението на тези болести може да бъде много по-просто от колкото си мислите!
Как може да започнеш с туризма на открито?

За щастие, туризмът на открито е един от най-лесните и малко струващи спортове, в които може да се включите, от който също може да се възползва цялото семейство, включително и баба! Започнете с малко и тествайте вашите способности. Прави това, което действа за теб- дори това да означава само преминаване на препятствия в парка. Всяко упражнение навън е по-добро от никакво. Лесно можеш да намериш карти онлайн или препятствия около вкъщи, и също така има приложения за телефони, които да ти ги посочи. Препоръчвам изключване на звука на телефона докато си навън, за да може да получиш повече от разходката (въпреки всичко ще е мъдро да го носиш поне в случай на спешност).

Увери се, че имаш здрави туристически обувки, шапка и бутилка с вода, и също така се приготви с дрехи, които лесно ще може да махаш или слагаш. Може би също искаш да обмислиш използването на трекинг щеки, които ще увеличат скоростта ти и ще намалят напрежението в колената. Сега, ще направиш ли нещо за мен?
Отиди на разходка!

Tags: Любопитно