ПДФ Печат Е-мейл

Щрихи от историята на скаутството в България

 

1857 На 22 февруари е роден създателят на скаутското движение Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел.
bp
1899 Излиза книжката на Бейдън Пауел  „Aids to Scouting”, или „В помощ на разузнавача.”
Aids to Scouting
1906 През месец февруари Генерал Върбан Виноров прави превод на книгата на БП „В помощ на разузнавача”, който е поместен в списание „Военен журнал”.
Varban Vinorov
1907 От 1 до 9 август на остров Браунсли, в залива Пуул, графство Дорсет, се провежда Първият експериментален скаутски лагер. Той е открит е на 1 август, дата, която се приема за начало на скаутското движение
1908 Официално е създадена Английската скаутска организация.
1911 През тази година, в България се заражда разузнавачеството. Негов създател е полковник Н.Жеков, който създава отряд разузнавачи, към Прогимназията в София.
N Jekov
1913 В следствие на Първата национална катастрофа, настъпила след края на Междусъюзническата война, дейността на младите български разузнавачи е временно занижена.
1915 О.з. полковник Ю.М.Велчев издава „Паметна книжка за юношите разузнавачи”, която е предназначена за ученическите отряди, създадени от Н.Жеков.
1920 В Лондон е създадена е СОСД.
1920 През тази година в България намират убежище много руски емигранти. Сред тях е и ск.м. Майкъл Уелс, английски флотски офицер на руска служба, който се установява в град Варна и изгражда разузнавачески отряд от деца на руски емигранти. В него се записват и българчета.
1921 В началото на месец януари българчетата от руския отряд във Варна, под ръководството на ск.м. М.Уелс и Димитър Александров, се отделят в самостоятелен български отряд „Бой-скаут”. Така Варна се оформя като първи център на скаутството в България.
1921 На 21 януари в Руската гимназия в София е създаден друг руски скаутски отряд от 100 ученика, с началник Я. Репнински.
1922 На 27 август към руския скаутски отряд в София е създаден и български скаутски патрул от 5 бой скаута и 2 гърл гайди, с водач ск.м. Стефан Янчулев.
1922 На 28 септември скаутски отряд с три патрула е създаден и в Американската мъжка гимназия в Самоков от директора Павел Роланд и ск.м. Илия Мутафчиев
1922 На 23 декември българчетата от руският скаутски отряд в София се отделят в самостоятелен отряд „В.Левски”, под началството на о.з. Петър Траянов.
campcamp
1923 През месец октомври-ноември излиза единственият брой на сп. „Скаут”,  предвиденото като официално месечно издание на организацията.
1923 На 6 декември, трите скаутски отряда във Варна, София и Самоков се обединяват и поставят началото на Организацията на българските младежи разузнавачи, съкратено ОБМР, име дошло от това на руската скаутска организация ОРЮР, която активно съдейства за изграждането на българската организация.
1924 В началото на годината ОБМР е приета за редовен член на СОСД.
1924 През пролетта, кап. Г.Панов създава разузнавачески отяд в Плевен. Такива са създадени в Свищов- отряд „Ал.Константинов”, с командир Кр. Бръчков; Хасковската дружина с водач Н.Пейчев; в Стара Загора и в Пловдив.
campcamp
1924 На 1 септември е изграден новозагорският отряд „Св.Иван Рилски” с водач ск.м. Владимир Сучко, а след него са създадени разузнавачески отряди и дружини в Ески Джумая, днес Търговище, от капитан К.Величков, В Шумен- от руския офицер Шатерник, във Видин- от ск.м. Иван Гергьов, казанлъшкият отряд „Ст.Гайтанджиев”, Първи оряховски младежки разузнавачески отряд „ Свети Цар Борис I ” с началник Михаил Гълъбов.
1925 През месец януари започва да излиза сп. Разузнавач.
camp
1925 През месец януари е изграден Ловешкият разузнавачески отряд с началник Иван поп Димитров.
campcamp
1925 На 13 март е създаден Сливенският разузнавачески отряд с началник кап. Константинов и майор Пехливанов.
camp
1925 През месец март е изграден Бургаският разузнавачески отряд.
camp
1925 След като се завръща от Дания, през пролетта, П.Траянов и ВК провеждат в София курсове за водачи. Пролетният курс е посетен от 51 курсисти, а през летния преминават още 110 човека.
camp
1925 Сформирани са разузнавачески отряди в Габрово, от о.з. Петър Заимов и адвоката Григоров, в Кюстендил, с началник Радойков, в Попово, Луковит, Русе, Врачански разузнавачески отряд „Хр.Ботев” и др.
camp
1925 На 17 март Петър Траянов е назначен за секретар на С.С.С./Съюз на славянските скаути.
1925 На 28 май е сформиран Национален комитет, начело с министър-председателя Ал.Цанков.
1925 На 29 май е приет Устава на ОБМР, който е издаден през 1926 г.
camp
1925 Стефан Ал.Янчулев издава книгата „Първи стъпки на разузнавачите”.
1925 На 12 юли е създаден Пазарджишкият разузнавачески отряд „Г.Бенковски”.
1925 От 30 август до 4 септември в Борисовата градина се провежда I-то Национално разузнаваческо джамборе в България и I-ят Конгрес на ОБМР. За  Шифъ-Скаутъ- Старши разузнавач е избран председателя на ВК Петър Траянов.
camp
1925 От 3 до 27 ноември се провежда трети курс за водачи. В него участват 186 разузнавачи от цялата страна.
1926 С разрешение на Международния разузнавачески конгрес от 1926 г. и съгласието на руския ск.м. О.Пантюхов, ОБМР приема за свой член Руската скаутска организация в България
1926 През тази година са създадени скаутски отряди в Суходол- отряд „Г.Бенковски”, в Троян, Угърчин, село Лисец, село Тепава, село Биховци, село Александрово, разузнавачески отряд „Л.Каравелов”, град Дупница,  разузнавачески отряди има още: в Кърджали, отряд „В.Левски”, с водач ск.м. Хр.Н.Белимезов;  Бургас, Карнобат, Ямбол, Сливен, Казанлък, Т.Пазарджик, Хасково, Харманли, които участват на събора в Стара Загора.
camp
1926 Официално е открит Лагерът-училище във Владая. Първи директор на училището е ск.м. Ст.Янчулев. То е третото по ред, официално признато от СОСД, след Гилуел парк в Англия и Шамаранд във Франция. Обучението се осъществява по програма на училището в Гилуел парк.
1926 През месец август се провежда II-то Национално разузнаваческо джамборе, което се реализира в три регионални джамборета; за Северна България- край Плевен, и за Южна България- край Дупница и Стара Загора.
campcamp
1926 От 31 октомври до 1 ноември в София се провежда II-ят конгрес на ОБМР. Върховният комитет отчита членството на 6147 скаута. Като последствие от решенията на конгреса още същият месец ОБМР се включва, заедно с още осем други организации (“Юнак”, Българският колоездачен съюз, Ловната организация, Морският сговор и др.) в Конфедерацията за физическо възпитание.
1927 През месец октовмри е израден Асеновградският скаутски отряд „Хр.Ботев”, от г-н Павлов.
1927 От 20 юли Лагерът-училище има нов адрес- манастир „Св.Константин и Елена”, край Варна. Първият курс там се провежда от 25 август до 2 септември. За директор на училището е назначен Стоян В.Стоянов.
1927 На 27 и 28 ноември в София се провежда III-ят Конгрес на ОБМР.
1928 Сформиран е Горнооряховския отряд „Царица Елеонора”, с началник ск.м. Й.П.Тодоров.
camp
1928 На 4 март е основан Врачешкият разузнавачески отряд „П.К.Яворов” .
1928 През октомври е изграден разузнавачески отряд „Васил Левски”, град Левски.
1928 Възстановена е дейността на разузнавачески отряд „Цар Калоян”, град Лясковец с началник ск.м. Иван поп Тодоров.
1928 Разузнавачески отряди има още: в Кула, с командир ск.м. Хаджийски; в Г.Джумая, с командир Р.Самус; в Долна Митрополия с водач учителят В.Георгиев; в Долни Дъбник отряд „Хр.Ботев” с водач В.Стоянов; Чирпански смесен отряд с командир Хр.П.Георгиев.
1928 През септември в София се провежда IV-ят Конгрес на ОБМР.
1929 На 6 януари в София се провежда първото заседание на V-ят Конгрес на ОБМР.
1929 От 7 до 10 юли се провежда III-то Национално разузнаваческо  джамборе. Началник на лагера е Стоян В. Стоянов. В него участват 750 разузнавачи, които опъват палатките си край обсерваторията в Борисовата градина в София. По същото време се провежда второто заседание на V-ят Конгрес на ОБМР.
1929 От 29 юли до 12 август в Ерроу, парк Биркенхед, Англия, се провежда III-то юбилейно ССД. Участват 50 000 скаути от 69 страни, сред които са и група български разузнавачи, водени от капитан Георги Савов Банков. Тогава се провежда и V-та ССК, на която присъстват 33 държави.
1930 Делегация на ВК посещава Министерството на войната, което обещава пълно съдействие.
1930 На 14 и 15 декември в София се провежда VI-ят Конгрес на ОМБР. Общото събрание освобождава от поста Петър Траянов. На негово място от 15 декември за Главен разузнавач е избран о.з. генерал Велизар Лазаров, а за секретар- Хр.Гатев.
camp
1931 От 5-9 юли в Княжево се провежда IV-то Национално джамборе. В сравнение с предишните, то е с облекчена програма. От българска страна в него участват около 500 разузнавачи, плюс 150 унгарски скаути, и група полски скаути. Носител на купата е XI-ти Плевенски отряд “Иван Бурджев”.
1931 На 8 и 9 ноември се провежда VII-ят Конгрес на ОБМР.
1932 На 23 февруари ВК обявява Платформа за дейността на ОБМР.
1932 На 20 ноември се провежда VIII-ят Конгрес на ОБМР.
1933 На 24-30 декември, спешно се свиква IX-ят Конгрес на ОБМР.
1934 През ноември се провежда X-ят Конгрес на ОБМР.
1937 През декември се провежда XII-ят Конгрес на ОБМР. За старши разузнавач е избран о.з. полковник Светослав Акрабов. Към името на организацията се прибавя ОБМР-Бранници.
camp
1938 Към Търговската гимназия в Червен бряг се създава разузнавачески отряд, с водач Г.Конов.
1938 През месец ноември се провежда XIII-ят Конгрес на ОБМР.
1939 На 19 февруари се провежда последният XIV-ти Конгрес на ОБМР. За Старши разузнавач е избран генерал Христо Луков.
camp
1940 На свое извънредно заседание, Върховният комитет на ОБМР взема решение за саморазпускане на организацията. Наскоро след това, Старшият разузнавач ген. Хр.Луков уведомява с писмо Международния скаутски съюз за своето разпускане.
1943 През месец август, Софийската организация провежда последния си скаутски лагер край Владая. Поради смъртта на цар Борис III, той е разпуснат преждевременно, на 28 август.
1944 1989 Период на тоталитарен режим. Скаутското движение е забранено и за извънучилищното възпитание на подрастващите се грижат прокомунистическите формации ДКМС, ДПО „Септемврийче” и чета „Чавдарче”.
1989 На 10 ноември в България започват демократичните промени, който създават условия за възстановяване на скаутското движение у нас.
1989 На 10 декември в хотел "Балкан", сега "Шератон", по идея на Константин Халачев се събира Инициативен комитет за възстановяване на ОБМР. Присъстват К.Халачев, М.Димитров, Д.Цингаров, Г.Попов, Д.Саръиванов, и др. На срещата присъства и международният секретар Жан-Пиер Избенджиян. Насрочена е Учредителна събирка за 22 февруари 1990 г.
camp
1990 На 22 февруари в сградата на БЛРС в София се провежда Втора среща на Инициативния комитет, но поради разногласия, до учредяване на организация не се стига.
1990 През месец април в София се провежда Трета среща, пак без резултат.
1990 През месец юли се провежда последната среща, която също не стига до споразумение и се оформят два лагера, с лидери К.Халачев и М.Димитров.
1990 От 23 до 27 юли в Париж се провежда XXXII-та ССК. На нея присъстват като гости, поотделно, като представителите на двата лагера К.Халачев и М.Димитров.
1990 На 4 октомври на улица "Чаталджа" №58, привържениците на К.Халачев провеждат Учредително събрание. Присъстват 29 души, които вземат решение остарялото понятие разузнавач да се замени със скаут, откъдето идва името на учреденото сдружение Българска скаутска организация, съкратено БСО. Избран е Национален съвет/НС в състав: Председател - Константин Ал. Халачев, Георги Димитров Попов, Димитър Асенов Саръиванов, отец Величко Михаилов, Евгени Димитров Милушев, Никола Петров Желявски и Силвия Кирилова Кацарова. Избира се и Организационен комитет/ОК на БСО в състав: проф. Петър Коледаров, кап. Валентин Анатолиев Златаров, Евгени Данаилов Донков, Лидия Паунова и Денислава Йорданова Иванова. Контролната комисия е в състав: Елена Кирилова Миланова, Божана Минчева Милушева и Добрин Траянов Милушев. Същите приемат и Устав, който с малки промени е по образец на този на ОБМР от 1925 г.
camp
1990 На 20 октомври, в къщата на Тодор Цонковски на улица Ф.Каниц №30, групата на Мирослав Димитров учредява алтернативна скаутска организация под името Организация на скаутското движение в България, съкратено ОСДБ, с  лидер М.Димитров.
camp
1990 На 24 октомври в офиса на "Чаталджа" №58 се провежда заседание на НС, под председателството на К.Халачев и протоколчик Силвия Кацарова. Присъстват всичките 7 члена, които избират за Председател на НС и Главен скаут на БСО К.Халачев, подпредседател Георги Попов и секретар-съветник Димитър Саръиванов.
1990 На 25 октомври се провежда заседание на Оганизационния комитет на БСО, председателствано от К.Халачев и протоколчик Лидия Паунова. Присъстват 6 члена. В негово отсъствие за председател на ОК е избран проф. П.Коледаров и за секретар Валентин Златаров.
1990 В края на годината се възстановява и Арменската скаутска организация „Хаменътмен”.
1990 На 9 декември, СГС излиза с решение №1, по молбата на К.Халачев. На  основание чл.134 по ЗЛС е регистрирано и вписано в Регистъра за юридическите лица с нестопанска цел по партида № 260, том VI-ти, стр.190., сдружение с наименование Българска скаутска организация, със седалище: град София, община Оборище, улица "Чаталджа" №58, ет. 2. Уставът обаче не е приет.
1991 На 2 януари за Гърция заминават 5 души, които в продължение на 7 дни се подготвят  за инструктори.
camp
1991 През  месец февруари-март, в София е изградена първата скаутска група от два патрула. Неин водач е П.Пенев, който работи с патрул, деца от бившия клуб по корабомоделизъм към кв. Орландовци, а Георги Грудев води патрул от 8 деца на близки и приятели, от централната част на София. В периода май-юни те провеждат няколко излета до Урвич, в района на Кокалянското ханче, до Стара планина- Подгумер и Войнягово, и един 3 дневен лагер в базата на БТС в Долна баня.
1991 По същото време скаутска организаци се изгражда и в Плевен. Създадена е дружина „Здравка Панова”.
1991 През пролетната ваканция в лагера в Кавачевци, се провежда първото училище за скаути след възстановяването на ОБМР под името БСО. В курса вземат участие около 64 човека, подготвяни от завърналите се от Гърция инструктори и педагози от страната. На 13 април те полагат тържествено скаутско обещание, в присъствието на председателя на Европейския офис в Брюксел Дейвид Бул и К.Халачев.
campcampcamp
1991 На 12 април е регистрирана алтернативната скаутска организация ОСДБ с Президент и Главен скаут Мирослав Димитров.
1991 През месец август 12 френски скаути от Южна Франция- Прованс по покана на ръководството на БСО провеждат демонстративен 5-дневен палатков лагер на Урвич. Там трупат опит за провеждане на такива мероприятия К.Халачев, Д.Саръиванов, Е.Милушев, П.Пенев, Г.Грудев, Н.Ноев, Д. Тодорова и други наши скаутски лидери.
1991 На 27 август във Варна се събира Инициативен комитет за възстановяване на скаутското движение в морската столица. В него влизат Петър Стаматов, Стоян Митев, Васил Родев, Георги Манолов, Г.Стефанов и др. Избран е Временен съвет, с председател Стоян Ив.Митев.
1991 През месец август в Сораксан, Южна Корея се провежда XVII-то ССД. Участват 19 083 скаути от 135 страни. От България участват двама души: Весела Халачева и Димитър/Митко от София.
1991 На 6 септември е въстановена Варненската скаутска организация, с пръв лидер Стоян Митев. Отначало тя е в състава на ОСДБ и в В.Родев и Росен Стоянов са членове на УС на ОСДБ. След посещението на Жан-Пиер Избенджиян и Главния скаут К.Халачев през месец ноември 1992 г. във Варна, те преминават към БСО.
1992 БСО е приета за асоцииран член на Европейския младежки център в Страсбург.
1992 В началото на годината в XVIII-то ОУ „У.Гладстон” в София е създаен скаутски отряд „Кафяв мечок”, с водач Димитринка Тодорова, наследена от Даниела Банишка и отряд „Искра”, към читалище Искра, кв. Орландовци, с водач Теменужка Георгиева.
1992 На 14 февруари м.с. Христо Мандев създава в Габрово скаутски клуб към Международната скаутска лига в Ливърпул.
1992 На 31 март във Варна е разкрита секция "Морски скаути", с началник капитан I–ви ранг Димитър Василев.
1992 През пролетта Яна Стоева изгражда скаутски отряд в Ямбол. След него в града се появяват още 17 групи, които скоро се разпадат или вливат в първия отряд, предшественик на СК „Светкавица”.
1992 В края на юли и началото на август в Англия се провежда международно джамборе. От БСО на него присъства само К.Халачев. Затова му е направена забележка и на следващата година,  той отива с група.
1992 През месец август, край хижа "Тръщеник", над Якоруда се провежда I-ят след възстановяването на организацията Национален скаутски лагер, който се явява и V-то поредно джамборе от създаването на ОБМР. Началник на лагера е Нотко Ноев и комендант Георги Грудев. Лагерът е открит от Главният скаут на БСО  К. Халачев. В това десетдневно мероприятие на организацията участват над 40 скаути от София, Пловдив, Варна, Варненските морски скаути, Русе, Шумен, Габрово, Плевен,  Ямбол, Хасково. В лагера вземат участие и 32 английски скаути, поканени лично от К. Халачев, по време на учатието му на джамборето в Англия.
1992 На 29 септември в Сливен е изграден Регионален скаутски съвет към БСО с председател Димитър Войводов и секретар Иванка Запрянова.
1992

На 7 октомври Димитър Войводов изгражда в Сливен скаутски отряд. Първите му членове са официално приети на 22.02.1994 г., когато полагат скаутско обещание.

1992 Към 3 ноември БСО разполага със структури в 11 града. По реда на създаване: София, Плевен, Варна, Пловдив, Русе, Шумен, Търново, Хасково, Габрово, Ямбол и Сливен.
1993 На 19 юни е проведено Първото общо събрание на БСО от 53-та г. насам, т.е преди това не е правен общ събор. Присъстващите делегати вземат решение К.Халачев да бъде Главен скаут до следващата национална сбирна през октомври в Дряново. Приет е нов Устав, върху основата на плевенския и варненския устав. Избран е Временен НС от 15 души, на които е възложено да изработи нов Правилник, в който да се опише подробно униформата и ритуалите на организацията.
1993 За две седмици- последната на юли и първата на август, в Шерълфорест/Шериудската гора в Англия се провежда Международно джамборе. На него от България присъстват К. Халачев, Димитринака Тодорова с 14 деца от "Кафяв мечок" и 14 гърл-гайди от Частното училище с преподаване на английски език в София.
campcampcamp
campcamp
1993 Поради настъпилия конфликт в БСО през месец август не се провежда предвиденият Национален скаутски лагер.
1993 На 19 и 20 октомври отново в Младежки дом, град Плевен се провежда Извънредно ОС на БСО. В присъствието на 11 организации, Предедателят на УС и Главен скаут на БСО К.Халачев е освободен по здравословни причини. Избран е нов УС от 7 члена: За Председател на УС и Главен скаут на БСО е избран д-р Ю.Георгиев от Плевен. В новият УС от 7 души влизат още: Н.Ноев, В.Родев, Р.Стоянов, Г.Панов, Ангел Христов и А.Пейчев.
1993 На 13 ноември в Дряново се провежда заседание на НС на БСО. На него присъства международния секретар Жан-Пиер Избенджиян. Поканен е и М.Димитров за обсъждане на обединението на двете организации. К.Халачев обвинява присъстващите, че е свален незаконно и напуска съвещанието, последван от Софийската скаутска организация. Останалите 12 дружества се споразумяват с Жан-Пиер Избенджиян да започнат преговори с Мирослав Димитров и неговата ОСДБ. До средата на декември двете организации обещават да излязат с общо становище по въпроса.
1994 След като обединението не се осъществява, през месец февруари в Плевен се провежда извънредно заседание на УС на БСО, защото от Европейския офис поставят условиято да се обединят. С изпълнението на тази задача се захващат младите и необременени от конфликта на старите.: Петьо Пенев, Ал.Пейчев, Ангел Христов Ангелов-Хъша, Д. Тодорова, Нубар Керестеджиян и др.
1994

Следващият месец, във Варна се провежда ново заседание на УС на БСО, което упълномощава А.Пейчев и Ангел Ангелов да работят за обединяването на двете организации. Започват поредица от срещи, но въпреки усилията до обединение не се стига, защото групата на М.Димитров не се явава на срещата.

1994

От 1 до 3 май в Атина се провежда Европейски форум- среща на Балканските скаутски организации. На срещата пръсъстват представители на Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Албания и България, в лицето на Главния скаут на БСО д-р Ю.Георгиев. Там Ю.Георгиев се среща с Мирослав Димитров, но не постигат споразумение за обединение.

1994

На 13 май- петък, в Бургас е учредена скаутска организация, начело с Николай Карнаков. В нея влизат отряд „Орли”, с водач Лиляна Асенова, отряд „Акула” от Черноморец и отряд „Соколи” от Созопол.

1994 Скаутска организация е създадена в Кюстендил, от Илинка Боянова, учителка по математика.
1994

Скаутска организация се изгражда и в Червен бряг.

1994

През месец август в местността Отманли, край хижа "Странджа", недалеч от Бургас се провежда поредното VI-то джамборе или II-ят Национален скаутски лагер след възстановяването на организацията под името Българска скаутска организация. Началник на лагера е Нотко Ноев, а Георги Панов е комендант. Лагера е открит от Главният скаут на БСО д-р Ю.Георгиев. Участват над 150 скаути от София, Плевен, Пловдив, Варна,Бургас, Габрово, Дряново, Кюстендил,  Ямбол, Червен бряг и др.

1995 В началото на месец юни, в кафето на първия етаж на сградата на БЛРС в София, се провежда среща за помиряване. Присъстват международният секретар Жан-Пиер Избенджиян, Александър Пейчев, Петьо Пенев, Димитринка Тодорова, Ангел Ангелов, от страна БСО и Мирослав Димитров и Олга Петкова от страна на ОСДБ, но за пореден път до споразумение не се стига. Веднага след това реформаторите  от НС на БСО насрочват за 10-ти юни същата година Учредително събрание.
1995 На 10-ти юни в Габрово се провежда Учредително събрание. Присъстващите вземат решение за промяна на името на организацията от БСО на ОСБ, съкратено от Организация на скаутите в България. Приет е нов Устав. Избиран е нов НС в състав: Председател и Главен скаут Александър Георгиев Пейчев от Кюстендил и членове: Ангел Христов Ангелов, Димитринка Георгиева Димитрова, Никола Тодоров Муховски, Петьо Георгиев Пенев и Илия Тодоров Граматиков- ревизор.
1995

През месец август, край хижа "Марциганица" се провежда поредното VII джамборе или III-ят Национален скаутски лагер. Началник на лагера е Александър Пейчев, комендант е отново Георги Панов. Присъстват скаути от София, Плевен, Кюстендил, Варна, Бургас, и др., общо около 80 човека. Плевенчани са на палатки, а останалите- в хижата.

1995 На 25 октомври се провежда ново ОС на ОСБ, на което е изменен и допълнен новият Устав на организацията.
1995 На 1 ноември, с  решение на Софийския градски съд- фирмено отделение от 01.11.1995 г.е образувано фирмено дело №11111, по описа за 1995 година. По молба на НС на дружество с идеална цел се вписва по ЗЛС в регистъра на сдруженията с нестопанска цел, сдружение с наименование Организация на скаутите в България, съкратено ОСБ, със седалище и адрес на управление град София, кв. Оборище, улица „ Дондуков ”№9, ет.5, ст.54.  Новият НС е в състав: Председател Александър Г. Пейчев и членове: Ангел Христов Ангелов, Димитринка Георгиева Димитрова, Никола Тодоров Муховски, Петьо Георгиев Пенев и Илия Тодоров Граматиков- ревизор.
campcamp
1996

През месец януари на гости в България идват Рей Сондърс, член на ЕБ в Брюксел и Жан-Пиер Избенджиян. Започват поредица от неуспешни опити за обединяване на двете организации. Първата среща е в офиса на хотел "Шератон", където са настанени с представители на ОСБ и ОСДБ, а в следващите дни те посещават почти всички СО на ОСБ.

1996 На 26 януари те са на гости на Варнеската скаутска организация. Посреща ги Васил Родев, член на УС на ОСБ и координатор за Северна България. После те се срещат и разговарят с представители на местната Скаутска дружина „Ст.Караджа” и секцията- „Морски скаути”.
1996 През месец юни Жан Пиер Избенджиян организира нова среща в офиса на хотел "Шератон", където е настанен с представители на ОСБ. Същият ден той се среща с Мирослав Димитров и Олга Петкова, а на следващият ден правят съвместна среща, в която вземат участие: Петьо Пенев, Димитринка Тодорова, дъщерята на Муховски, Мирослав Димитров, Олга Петкова и едно момиче-преводач. Рабират се през месец септември да се проведе съвместно събрание на двете организации за изграждане на Единен национален съвет.
1996

На 6 май в Силистра е създадена скаутска организация с водач Александър Лечев, предшественик на СК „Дръстър”.

1996

От 28 юли до 4 август, край хижа "Среброструй", в плевенския парк Кайлъка се провежда поредното VIII-мо джамборе или IV-ят от възстановяването на организацията НСЛ, приет за I-ви официален НСЛ на ОСБ. Началник на лагера е Нотко Ноев и комендант Г. Панов. Лагерът е открит тържествено от 80- годишният скаут-ветеран Никола Муховски, а Главният скаут Ал.Пейчев забива традиционната брадва. В лагера участват 150 скаути от 14 СО.

1996 На 7 и 8 септември в София се провежда общо събрание на Управителните съвети на двете организации за изграждане на Единен национален съвет.
1996

През месец ноември двете организации постигат консенсус за обединение в Национална организация на българските скаути, съкратено НОБС.

1997 На 16 февруари в Ковачевци се провежда Извънредно общо делегатско събрание на ОСБ. Присъстват 22 делегати от поканените 23 СО. Присъстващите за втори път решават да се промени името на организацията, този път на Организация на българските скаути, съкратено ОБС. Приет е нов Устав на организацията. Избран е нов НС в състав: Президент: Петьо Георгиев Пенев- президент на ОБС, Дочо Николов Дочев- вицепрезидент, Александър Георгиев Пейчев- вицепрезидент и членове: Димитринка Г.Димитрова, Теменужка Стоилова Георгиева, Ангел Христов Ангелов, Нотко Ноев Ноев, Яна Недялкова Стоева, Бердж Нишан Ишханян, Васил Иванов Родев, Мая Иванова Тасева, Христомир Георгиев Шумадиев, Сгефан Петков Джамбазов, Таня Георгиева Николова и Георги Илков Панов.
camp
1997 На 26 февруари Софийски градски съд разглежда на свое закрито заседание подаденото от ръководството на ОСБ заявление с искане за вписване на промени в наименованието на организацията, на нов Устав и НС, начело с Президент.
1997

На 19 март Софийски градски съд излиза с решение  и вписва в регистър настъпилите промени в сдружението с идеална цел, което занапред ще бъде Организация на българските скаути, съкратено ОБС. Вписва нов Устав на сдружението, приет на 16.02.1997 г., който се счита неразделна част от настоящето решение. Вписва и нов състав на Националния съвет, както следва: Президент Петьо Георгиев Пенев, вицепрезиденти: Дочо Николов Дочев и Александър Георгиев Пейчев; членове: Димитринка Г.Димитрова, Теменужка Стоилова Георгиева,  Ангел Христов Ангелов, Нотко Ноев Ноев, Яна Недялкова Стоева, Бердж Нишан Ишханян, Васил Иванов Родев, Мая Иванова Тасева, Христомир Георгиев Шумадиев, Стефан Петков Джамбазов, Таня Георгиева Николова и Георги Илков Панов.
campcamp

1997 Месец юни ОБС участва на международния лагер "Шарка 97” в Прага.
1997 През месец юли в Португалия се провежда международен скаутски лагер. От българска страна в него участват за две седмици Петьо Пенев, Димитринка Тодорова, Бердж Нишан Ишханян и 14 деца.
1997 През месец август, край хижа "Гергиница" в Рила се провежда поредното IX-то джамборе или II-ят Национален скаутски лагер на ОБС/V-ти от възстановяването/. Началник на лагера е Петьо Пенев и двама коменданти- Деян Калпазанов и Милчо Тодоров. Участват около 140/250 скаути от цялата страна.
1998 На 9 януари се провежда заседание на НС на ОБС, което взема решение за провеждане на Извънредно ОС на ОБС.
1998 На 20 февруари в Ковачевци се провежда Извънредно ОС на ОБС за промени в Устава на организацията и избор на нов НС. Избран е нов НС от 15 човека, с Президент на ОБС Петьо Пенев и членове: Александър Г. Пейчев, Дочо Н.Дочев- вицепрезиденти, Димитринка Г.Димитрова, Теменужка Стоилова Георгиева, Ангел Христов Ангелов, Яна Недялкова Стоева, Бердж Нишан Ишханян, Мая Иванова Тасева, Таня Георгиева Николова, Георги Илков Панов, Васил Николаев Попов, Милчо Милчев Маринов, Олга Иванова Петкова и Даниела Николай Банишка. Приет е нов Устав.
1998

През месец март българските скаути П.Пенев, Д.Димитрова и Берж Нишан Ишханян участват в обучението в международния скаутски център в хижа "Кандерщек", край бившето миньорско селище Кандерщек в Швейцария, одобрено като такова лично от Бейдън Пауел. Това е курс за управление на неправителствени организации.

1998

През месец април, под опеката на американския скаут Никълъс Трокмортън, представител на Корпуса на мира в България, е създаден Врачанският скаутски отряд „Сокол-Скитник”. Както научаваме от в. "Сега" от 20.09.2003 г., отрядът е създаден и ръководен от о.з. подполковник Гриша Георгиев, а Мая Трифонова е отговорник по младежките програми.

1998

По времето на Ив. Костов ОБС успява да си изгради свое лоби в правителството и НС. Съставен е Парламентарен скаутски съюз от 24 души с председател Иван Куртев и членове: Тодор Великов, Донка Дончева, нар. представител Христо Христов, Борислав Костов, председ. на комисията по здравеопазване към КМС, Симеон Спасов, кмет на Самоков, Ангел Немов, Стефан Фурнаджиев, Ив.Соколов и др.

1998 През месец май е създаден скаутски отряд „Лъки”, с водач Ан.Грибачева.
1998 През месец юни в Ботевград е създаден скаутски отряд с водач Момчил Пенев.
1998 От 1 до 7-ти август в Ореховата гора, край Силистра се провежда поредното X-то джамборе или III-ят НСЛ „Дръстър 1998”, с началник П.Пенев и комендант Ал.Лечев. Вземат уастие 15 организации от страната: Силистра, Плевен, Кюстендил, Ямбол, Земен, създаденият малко преди това през 1998 г. е скаутски отряд „Лъки” и създаденият същата година от Момчил Пенев скаутски отряд в Ботевград. Участват и гости от САЩ, Гърция, Румъния, Украйна и Русия.
1998

На 17-ти ноември на свое закрито заседание СГС разглежда заявлението на НС на ОБС за промяна на членовете на НС и промените в Устава.

1998 За 11 дни, от 27-ми декември 1998 до 6-ти януари 1999 г., в Пикаркин, подножието на Андите, на 38 мили от столицата на Чили- Сантяго, се провежда XIX-то световно скаутско джамборе. Присъстват 31 000 скаути от 157 страни. На това джамборе от българска страна присъстват Мария Атанасова, учителка по английски от Земен и Петър Благоев, ученик от 9-ти клас на 18-то СОУ в София, член на патрул „Лъв” на софийския „Кафяв мечок”.
1999 На 7-ми януари пристига известието от СОСД, с което се съобщава, че БСО е приета отново за член на СОСД, подписано лично от генерален президент на СОСД  Франсиско С.Роман и секретаря на организацията Жак Морийон.
campcamp
1999 На 19 януари СГС  излиза с решение и вписва промените в Регистъра на сдружение с идеална цел ОБС по ф.д.11111/1995 г., вписано в Парт.189, Рег.V, стр.195, както следва: НС от 15 члена: Петьо Г. Пенев- президент, Дочо Н.Дочев, Александър Г.Пейчев, Димитринка Г.Димитрова, Теменужка С.Георгиева, Ангел Хр.Ангелов, Яна Н.Стоева, Бердж Н.Ишханян, Мая Ив.Тасева, Таня Г.Николова, Георги Илков Панов, Васил Николаев Попов, на мястото на Родев, Милчо Милчев Маринов, Олга Ив.Петкова и Даниела Николай Банишка.
campcamp
1999 През пролетта в град Стамболийски е създаден скаутски отряд „Скален орел” с водач Йордан Славчев, заменен през 2005 г. от Николай Красимиров.
1999 От 18 до 24 август, край Копривщица се провежда поредното XI-то джамборе или IV-ят/VII-ми след възстановяването/НСЛ „Копривщица-1999”. Началник на лагера е Благой Благоев. В него участват 350 деца от България и 30 гостенчета от Сърбия. От българска страна участват около 320 скаута.
1999 На 4 август  се провежда заседание на НС, на което се взема решение за свикване на 05.02.2000 г. ОС на ОБС, за избор на нов НС и Президент на ОБС.
1999

В Дърбан, ЮАР се провежда XXXV-та ССК. Участват 116 държави. От България присъстват П.Пенев и Н.Керестиджиян.

1999 През месец декември е създаден пловдивският скаутски отряд „Диви котки” с водач Дияна Ботева.
2000

На 5-ти февруари в Кавачевци се провежда ОС на ОБС. Събранието взема решение за нов НС от 15 души, като Президентът на ОБС Петьо Пенев получава нов мандат от 3 години. Общото събрание взема решение следващият НСЛ да се проведе през месец август, край София.

2000

На 4 юли СГС излиза срешение по заявлението на НС на ОБС и вписва настъпилите промени, както следва: новият НС се състои от 15 члена: Петьо Г.Пенев- президент, Александър Г.Пейчев- вицепрезидент, Александър Стоянов Лечев- вицепрезидент и членове: Даниела Николай Банишка-Стоянова, Димитринка Георгиева-Тодорова, Теменужка С. Георгиева, Радостина Тодорова Павлова, Нубар Берч Кереседжиян, Цветан Славчев Митин, Ивайло Тихолов Франц, Васил Николаев Попов, Камен Петров Странчевски, Юрий Георгиев Георгиев, Яна Недялкова Стоева и Харлан Руменов Генов. Димитринка Георгиева-Тодорова е определена и изпълнява функцията на човек за контакт с Европейския офис до 2004 г. Управителният съвет е в състав: Председател П.Пенев и членове: вицепрезидентите Ал.Пейчев и Ал. Лечев, главен секретар Д.Димитрова, Цветан Митин, отговорник по младежката дейност и Теменушка Георгиева, отговорник по финансите.
campcamp

2000 През месец август, в м. Конска поляна, между Байлово и Горна Малина, се провежда поредното XII-то джамборе или V-ят НСЛ „Средец-2000”. Началник на лагера е Благой Лазаров Благоев, комендант е Александър/Сашо Флейтата от Люлин, които работят със 17 стафа  и около 350 скаути от цялата страна.
2001 На 14-ти януари се провежда  заседание на УС на ОБС. Определена е работна група в състав: П.Пенев, Росен Найденов, Ал.Пейчев, Ивайло Франц, Димитринка Димитрова и Нубар Керестеджиян, която изработва проект за нов Устав на ОБС. Съгласно него се променя структурата на организацията. Старите МСО са преустроени в скаутски дружини. Тогава към ОБС членуват 32 скаутски дружини.
2001 На 30-ти март е създаден СК „Кракра Пернишки”, с водач Снежинка Митина.
2001

През месец август се провежда поредното XIII-то джамборе или VI-ят НСЛ на ОБС. Изградени са два подлагера; Един- край река Дунава с началник Ал.Лечев, в който участват 60 скаути от Северна България и втори- на Царския острова на река Марица, край Пазарджик, с началник Харалан Генов, в който участват 120 скаута от Южна България.

2001

На 3-ти ноември се провежда заседание на НС и е взето решение за свикване на Общото събрание.

2001 На 17-ти декември в Ковачевци се провежда Общо събрание на ОБС с една единствена цел- привеждане на Устава в съответствие с изискванията на ЗЮЛНЦ.
2002 На 18-ти февруари СГС излиза с решение по направените промени и допълнения в Устава на ОБС за привеждане в съответствие с изискванията на ЗЮЛНЦ и ги вписва в регистъра.
2002

На 26-ти февруари е създаден СК „Кафяв мечок” с водач Ваня Динова.

2002

На 31-ви март е създаден СК „Лъвче”, град Плевен, с водач Линка Михова Пъловска.

2002

В Солун, Гърция, се провежда XXXVI-та ССК. Участват 126 държави. След тях са и двама представители на БСО - Димитринка Тодорова и Ангел Христов- Хъша.

2002

През лятото, край езерото Лонг Лейк  в щата Уисконсин, САЩ, се провежда скаутски лагер "Томахоук", в който участва Ивайло Мянков от 12-ти клас на СОУ "Климент Охридски", град Варна.

2002

През месец август, при устието на река Камчия, се провежда поредното XIV-то джамборе или VII-ят НСЛ „Камчия-2002”. Началник на лагера е П.Пенев, а комендант- Сонел Махмуд. Помагат им 12 стафа. В него участват около 260 скаути от страната, разположени на палатков лагер на поляната край къмпинг „Камчия”, от който се използват две бунгала за ръководството и стафовете.

2003 На 14 януари умира президентът на ОБС П.Пенев, което разстройва работата на организацията.
2003 Веднага след смъртта на П.Пенев през месец март, клубните водачи се събират на х. "Боерица" и се взема решение за насрочване на Общо събрание за избор на нов президент. За временно изпълняващ длъжността президент на ОБС до избора на нов е назначен вицепрезидентът Ал.Пейчев.
2003 През месец август, отново при устието на Камчия,  се провежда поредното XV-то джамборе или VIII-ят НСЛ „Одесос-2003”. Началник на лагера е Ал.Пейчев, комендант- Сонел Махмуд и 15 стафа. В него вземат участие 310  скаута от страната, които този път са настанени в бунгалата на къмпинг „Камчия”.
2003

На 22-ри август се провежда заседание на УС, което взема решение за свикване на ОС на ОБС.

2003 В Португалия се провежда I-ят Roverway/ RW. Той е организиран от WOSM и WAGGGS в Европа за младите скаути на възраст от 16 до 22 години (или родените в периода 1987-1993. Roverway се провежда на всеки 3 години.
2003

На 1 ноември в офиса на организацията- читалище „Искра”, квартал Орландовци, се провежда поредното ОС на ОБС. Присъстващите делегати избират за Президент Николай Антонов Иванов, от СК „Кракра Пернишки”, Перник. В новия УС от 5 души, влизат още: вицепрезидент Ал.Лечев, главен секретар А. Грибачева, членове- Яна Стоева и Ели Георгиева. Главен скаут не е избран. Международен секретар по времето на това ръководство е Ангел Христов-Хъша, наследен от Дияна Ботева от Пловдив.

2004

С оглед на представените протоколи от двете мероприятия, СГС излиза с решение от 10-ти май, с което заличава членовете на стария НС/УС и вписва настъпилите промени в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел по партидата на сдружението с наименование „Организация на българските скаути” и вписва нов УС в състав 5 члена: Николай Антонов Иванов- президент, Александър Стоянов Лечев, Яна Недялкова Стоева, Антоанета Петкова Грибачева и Ели Георгиева Манова.

2004

На 11-ти януари в град Попово е изграден скаутски клуб „Антола” с водач Дарин Сагев.
scout club antola

2004

Александър Лечев издава „Скаутски наръчник”.

2004

През месец август в м. Орлово гнездо, край Земен, се провежда поредното XVI-то джамборе или IX-ят НСЛ „Земен-2004”. Началник на лагера е Николай Иванов, а  комендант -Снежинка Митина. Участват около 200 скаути от Пловдив, Асеновград, Лъки, Земен, Добрич, Генерал Тошево, Ямбол, София- „Кафяв мечок” и „Средец”, Плевен- „Лъвче” и „Делфин”, Силистра, Кюстендил, Варна и др. В този лагер стафовете са на над 25 г.

2005

През месец август в м. Четиридесетте извора, край Асеновград се провежда поредното XVII-то джамборе или X-ят НСЛ „Асеновци-2005”. Началник на лагера е Костадин/Динко Грибачев, а комендант е майка му- Антоанета Грибачева. Участват 262 скаута от цялата организация. На проведеното по време на лагера Общо събрание за Главен скаут на организацията е избран Георги Панов- Жоро Възела.

2006

През месец януари на Витоша се провежда I-ят Национален зимен скаутски лагер „Витоша-2006”. Участват ок 100 скаути от страната, настанени в хижа „Борова гора” и хижа „Планинарска песен”. Началник на лагера е Благой Благоев, а комендант- Мишо.

2006

Българска група от 17 скаути- сборна група от страната и 8 от Перник, водени от Снежинка Митина, участват в Roverway в Италия.

2006 От 3 до 13 август в м. Хасан тарла, край село Паламарца, гр. Попово се провежда поредното XVIII-то джамборе или XI-ят НСЛ "Антола-2006". Началник на лагера е Дарин Сагев, а комендант- Атанас Сагев. Участват 250 скаута от цялата страна. Има гости от Гърция- 6 човека, от Франция-5 човека, от Турция- 1 човек и специалните гости от Швейцария- семейство Херман, Габи, Йонатан и Елена Ландолт, намерило юбилейния балон, пуснат от Попово.
scout club antola
2007 От 2-ри до 6-ти януари на хижа "Хубавец", край Карлово се провежда II-ят Национален зимен скаутски лагер „Скрежинка”. Участват ок.70 скаута от цялата страна.
2007

На 1-ви септември официално започва съществуването си  СК „Герил войвода”, град Търговище, с клубен водач В.Княжевич.

2007 От 5-ти до 15-ти август, край Земен се провежда поредното XIX-то джамборе или XII-ят НСЛ „Струма-2007”. Началник на лагера е Ал.Лечев. В него вземат участие над 200 скаути от клубове от цялата страна. Има гости от Франция и Гърция.
2008 От 2-ри до 6-ти януари в Габровския балкан се провежда III-ят Национален зимен скаутски лагер "Финтекс – 2008″. Той бе организиран от Дарин Сагев, водач на Скаутски Клуб "Антола". Началник на лагера е Атанас Сагев, подпомаган от 10 стафа, 7 момчета и 3 момичета. Медицинското обслужване е поверено на д-р Пламен Бужев от Попово. В него участват скаути от Силистра, Варна, Перник, София, Плевен, Кюстендил, Лъки и Попово.
2008

На 27-ми май се сформира СК „Мадарски конник” с водач Добромир Веселинов Драев.

2008 От 3-ти до 13-ти август, на брега на река Дунав, край силистренското село Ветрен се провежда поредното XX-во джамборе или XIII-ят  НСЛ „Дунав-2008”.  Началник на лагера е  Ал. Лечев, а комендант- Дамян Лечев. Участват над 260 скаута от Силистра, Варна, Плевен, София, Кюстендил, Перник, Пловдив, Асеновград Стамболийски, Лъки, Попово, и за първи път СК „Герил войвода” от Търговище с водач В.Княжевич и СК „Мадарски конник„ град Шумен, с водач Добромир Драев.
2008

През месец октомври в София се сформира Ровърски скаутски клуб „Магистрите” с водач Пламена Евтимова от Варна.

2008

На 18 и 19 октомври, в пловдивският квартал Марково, се порвежда заседание на ВСС.
targovishte

2009 В Исландия се провежда редовният  III- ти Rover way. Той започва от столицата на Исландия- Рейкявик, със специално откриване на сутринта на 20-ти юли и завършва в скаутския център „Ulfljotsvatn” сутринта на 28- ми юли. От България в него участват 2 скаути от Земен, 3 от Перник, 2 от Шумен, 1 от Попово, водени от Константин/Динко Грибачев.
2009 От 1-ви до 11-ти август, в м. Хасан тарла, край поповското село Паламарца се провежда поредното XXI-ро джамборе или XIV-ят НСЛ „Секвоя-2009”. Началник на лагера е Дарин Сагев и комендант-Здравко Владимиров от Варна, подпомагани от 20 стафа. Участват 210 скаути от 16 клуба, с 25 ръководители и 20 ровъри.
2009

На 9 август, по време на НСЛ „Секвоя-2009”, се провежда заседание на УС на ОБС, който взема решение за свикване на ОС.

2009 От 18 до 22 септември в плевенският парк Кайлъка се провежда I-ят ровърски лагер/джамборе. Участват 18 човека плюс организаторите Стефан и Люси.
2009

На 28 ноември в Туристически дом в град Плевен, в 13 часа, е открито поредното отчетно-изборно събрание на ОБС. Присъстват 32 делегати от 19 клуба. За Президент на ОБС присъстващите избират Благой Л. Благоев. В новия УС вилизат още: Николай Иванов, Антоанета Грибачева, Добромир Драев, Иван Чавдаров, Аксиния Пейчева и  Д. Ботева.
targovishtetargovishtetargovishte

2010

С оглед на представените документи и молба от новия УС с решение на СГС от 20.01.2010 г., вписва в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел по партидата на сдружението с наименование ОБС настъпилите промени: УС в състав президент Благой Л.Благоев, Николай А.Иванов-вицепрезидент, Антоанета Петкова Грибачева-отговорник по вързастните ресурси, Диана Ив.Ботева- международен комисар, Добромир Веселинов Драев- национален координатор, Иван Митков Чавдаров- отговорник по младежките дейности и Аксиния Ал. Пейчева, отговорник връзки с обществеността.
targovishte

2010

Поради несъответствие с новите разпоредби на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, УС подава заявление за вписване в Специалния регистър при съда за юридически лица с нестопанска цел,  промяна на името на организацията.

2010

На 9 март, СГС излиза с решение от 09.03.2010 г. за вписване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел сдружение с наименование: „Организация на българските скаути- ОБС” със седалище и адрес на управление град София, район Витоша, ул. "Юнашка песен" №30, вх.А, ет.8, ап.16.
targovishtetargovishte

2010

Министерството на правосъдието издава специално Удостоверение № 016 от 25.03.2010 г. за вписването на организацията в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

2010

На 1-ви и 2-ри май на хижа "Пазачница" край град Шумен се провежда заседание на Висшия скаутски съвет. Разглеждат се важни организационни въпроси и организацията на предстоящият НСЛ край Шумен.

2010

От 14-ти до 21-ви август край хижа "Букаците" на Шуменското плато се провежда поредното XXII-то джамборе или XV-ят/XVIII-ти след възстановяването/НСЛ „Шумен-сърцето на България 2010”. Началник на лагера е Добромир Драев, водач на СК „Мадарски конник” Шумен, комендант е Иван Чавдоров, 13-19 стафове и 2 медицински лица. В него вземат участие 297 скаути от България.

2010 На 17-ти август, в хижа "Букаците" се провежда първото заседание на ВСС. Обсъждат се промени в Устава на ОБС.
2010

На 18-ти август в х. "Букаците" се провежда ново съвещание на ВСС по същия въпрос.

2010

На 19-ти август се провежда Общо събрание на ОБС. Присъстват 21 представители на организацията. Събранието приема нов Устав на ОБС.

2010

На 20-ти август в х. "Букаците" се провежда поредното съвещние на ВСС.  Разглежда се въпроса за сключване на споразумение за съвместна дейност със съюз на Ротъри клуб, който е създаден през 1905 г. от Пол Харис.

2010

От 31-ви август до 8-ми септември във Варна се провежда Скаутски тренинг с участието на 35 души от България, Полша, Румъния, Малта и др. Главен обучител е Лука Сандроне.

2010

На 11-ти и 12-ти септември в хотел "Бриз-2", край Варна се провежда лидерска среща на скаутите от ОБС за изработване и приемане на Национална стратегия за развитие на скаутското движение в България.

2010 На 6-ти и 7-ми ноември се провежда ВСС в с. Царева Ливада, на който се обсъждат промените по Правилника на ОБС.
 
Още...

Скаутски Закон

1. Скаутът е честен и достоен за доверие;
2. Скаутът е верен на Бога, Отечеството, обществото и семейството си;
3. Скаутът е длъжен да бъде полезен и да помага на другите;
4. Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут;
5. Скаутът е вежлив и етичен;

...

6. Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда;
7. Скаутът проявява чувство на уважение;
8. Скаутът е весел и с висок дух;
9. Скаутът е пестелив и опазва частната и обществена собственост;
10. Скаутът е чист в мислите думите и делата си.

Скаутски Принципи

1. Дълг към Бога - духовен принцип.
2. Дълг към другите - социален принцип.
3. Дълг към самият себе си - личен принцип.

Нашето Мото

Бъди готов!

В момента има 6 посетителя в сайта